Året der gik på Sluseholmen - 2023

19. december 2023

Inden længe bliver 2023 til 2024 – og med det runder vi også det sidste fulde kalenderår af, hvor metrobyggeriet på Sluseholmen har stået på. Det er en god anledning til at se tilbage på nogle af de store milepæle, vi i årets løb har nået på stationen, mens vi ser frem mod et helt specielt 2024, hvor M4 til Sydhavn og Valby åbner.

Den svævende rulletrappe
På Sluseholmen startede 2023 med en flyvende rulletrappe, der blev hejst ned igennem stationsåbningen, som blot var en ramme til et kommende ovenlysvindue. Med kirurgisk præcision lykkedes det at få rulletrapperne ind i stationsrummet, så de kunne blive installeret. I foråret fulgte perrondørene og kort efter kunne der installeres skylights samt de metalpaneler, der reflekterer det naturlige lys og udgør loftet i stationsrummet.

Skinnerne er lagt
I foråret nåede vi også en vigtig milepæl i det samlede metrobyggeri, da skinnelægningen på hele M4-forlængelsen var færdig i marts måned. Det betød blandt andet, at vi kunne begynde at se frem mod testkørslerne.

Elevatorerne flyttede ind
I løbet af sommeren og efteråret blev granitflisegulvet lagt, elevatortårnet ankom til stationen og Sluseholmen begyndte efterhånden at ligne en metrostation, som man kender den. René Schmidts kunstværk er også på vej til stationen, og bliver installeret her i løbet af vinteren, så stationen får sit helt eget unikke udtryk.

Opstart på testkørsler
Samtidig bød sensommeren og efteråret på en række skelsættende begivenheder i byggeriet af M4-forlængelsen: Testkørslerne. Allerede i august måned gik vi i gang med at teste fritrumsprofilen, for at sikre der var nok frit rum mellem metrotogene og tunnelerne. Testen var vellykket, og vi kunne derfor i september gå i gang med de dynamiske tests, som udføres i mange faser frem mod åbningen.

Teknik og test, test, test
Hele året er der selvfølgelig også blevet arbejdet ”bag kulisserne” på alt det, man ikke ser, når man tager metroen: Elinstallationer, teknik, systemer og så videre, hvilket også er et stykke arbejde, der er nødvendigt for, at testkørslerne overhovedet kunne igangsættes. Næste år står den på mange flere tests, både kørsler og test af perrondøre, teknik mm., mens der over jorden kommer til at være godt gang i arbejdet med at anlægge stationspladsen.

Her nedenfor kan du se en række billeder fra året der gik på Sluseholmen – vi fortsætter ufortrødent og glæder os hele vejen frem til åbningen næste år. Følg med i vores Facebook-gruppe, M4 Sydhavn, hvor vi i starten af det nye år fortæller lidt mere om forventningerne til åbningen. 

Sluseholmen januar 2023
Sluseholmen februar 2023
Sluseholmen marts 2023
Sluseholmen april 2023
Sluseholmen juni 2023
Sluseholmen juli 2023
Sluseholmen august 2023
Testkørsel september 2023
Sluseholmen september 2023
Sluseholmen oktober 2023
Sluseholmen november 2023
Sluseholmen december 2023