metrokort

Tag M4 når du skal hjem, til arbejde, til byen eller ud i verden

I 2024 bliver M4 udvidet med de fem nye stationer Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads og København Syd. 

De forlænger M4-metrolinjen, der kommer til at gå fra Nordhavn, over Indre By 
og til Sydhavnen og Valby. M4 deler undervejs stationer og spor med M3 Cityringen, så du let kan skifte til andre metrolinjer. På København Syd kan du skifte til andre tog og hurtigt komme videre til andre destinationer i hovedstadsregionen eller resten af landet.

København Syd bliver nyt nationalt trafikknudepunkt

I 2024 får Danmark et nyt trafikknudepunkt. På det tidspunkt har Ny Ellebjerg skiftet navn til København Syd, og stationen bliver et nyt regionalt og nationalt trafikknudepunkt med Metroen, tre S-togslinjer, regional- og fjerntog fra Fyn, Jylland og det øvrige Sjælland samt mulighed for internationale tog fra Tyskland og Sverige.

København Syd kommer til at aflaste København H, der allerede i dag har for meget trafik og ikke kapacitet til det voksende passagertal. København Syd bliver derfor den nye port ind og ud af byen og samtidig en mere direkte forbindelse mellem de forskellige landsdele og Københavns Lufthavn samt Øresundsregionen.

Selve omstigningsområdet, der skaber forbindelse mellem Metroen, S-tog, Køge Bugt-banen og København-Ringsted, åbner i 2024, mens den mere end 300 meter  lange nye Øresundsperron åbner i 2025.

 

københavn sydby
havneholmen

Havneholmen

Ved Havneholmen station finder du indgangen til Fisketorvet, der byder på shopping, biograf og meget andet. Er du mere til det rolige liv, så gå mod Skibbroens husbåde og fortsæt den hyggelige tur langs Københavns Inderhavn.

Enghave Brygge

Omkring Enghave Brygge kan du stadig mærke storheden fra dansk industrihistorie.H.C. Ørstedsværket tårner sig op, og langs vandet er der stadig solide bolværk, hvor man kan nyde et glas eller selv tage picnickurven med. På Teglholmen kan børnene boltre sig på den store legeplads på Skolen i Sydhavnen.

Enghave Brygge
Sluseholmen

Sluseholmen

På Sluseholmen ser du den hollandske inspiration, hvor kanalerne krydser gennem kvarteret, og bygninger og samlingssteder alle vender ned mod vandet. Her er kajakken lige så anvendelig som cyklen, og du finder hurtigt sejlklubber ved slusen, havnepromenaden på Teglholmen og masser at kigge på.

Mozarts Plads

Mozarts Plads blev anlagt i 1930’erne og har siden fungeret som et geografisk centrum og knudepunkt i det gamle Sydhavn. Når stationspladsen bliver etableret, vil det åbne område bidrage til det liv, der i forvejen findes mellem de røde og gule murstensbygninger, på cafeerne, på kulturhuset Karens Minde og på gader og pladser ned mod Valbyparken.

Mozarts Plads
København Syd

København Syd (Ny Ellebjerg)

København Syd bliver en af Danmarks største stationer, hvor Metroen, S-tog, regional- og fjerntog mødes. København Syd bliver også Valbys første metrostation. Hele bydelen omkring stationen er fortsat i udvikling, og mange nye borgere, butikker og virksomheder er fx flyttet til den store nabo Grønttorvet.

Kunst på farten

Når de fem nye metrostationer åbner, vil passagerernes sanser også komme 
på en rejse. Fire kunstnere og en kunstnergruppe vil sørge for, at hver station får sit eget udtryk, når kunsten rykker helt ned i stationsrummet. Det er første gang i Metroens historie, at kunsten bliver integreret fra start som en del af byggefasen, og der bliver arbejdet med tid, lys, former og farver, som vil afspejle stationernes identitet og hæve barren for kunst i det offentlige rum. Kunstprojektet har fået økonomisk støtte fra Det Obelske Familiefond, Villum Fonden samt Statens Kunstfond.

kunst på farten
sydvestkaj teglholmen

Rejsetider fra København Syd

rejsetid

Metroen er dit klimavenlige valg gennem byen

Næst efter din cykel er Metroen det mest bæredygtige transportmiddel, du kan vælge. Det skyldes primært, at Metroen er eldrevet, at mange benytter den hver dag, og at den er designet med en minimumslevetid på 100 år. Med sin lange levetid vil Metroen blive brugt af milliarder af rejsende.

Hvor meget CO2 udledes der fra fremdrift, når én person kører en kilometer

co2 udledning

Tallene er fra 2022. Læs mere på m.dk/om-metroen

legeplads valbyparken