Visualisering Sluseholmen

Sluseholmen

Når metrostationen Sluseholmen åbner i 2024, vil metrostationen være et vigtigt element i at binde det nye byområde sammen med det øvrige Sydhavn.

Som på den nuværende metro er der fokus på, at metroen skal være tilgængelig for alle. Det betyder blandt andet, at stationerne i Sydhavn får to elevatorer, og fortsat opretholder de høje standarder, der gør det let for kørestolsbrugere, svagtseende og hørehæmmede at benytte metroen.

Som noget nyt er alle hovedtrapper på Sydhavnsstationerne opgraderet med rulletrapper til terræn. Bagtrapperne er også blevet opgraderet, så den ikke længere går via en cykelkælder. Der indgår ikke cykelkældre i designet af Sydhavnsstationerne.

I tiden omkring åbningen af M4 til Sydhavn og Valby den 22. juni 2024, vil stationen være omgivet af andre byggerier. Det betyder, at adgangsvejene til Sluseholmen Metrostation vil være lidt anderledes i starten. Læs mere her

Betonrelief og kæmpe stålskulptur

Når metrostationen Sluseholmen åbner i 2024, vil metrostationen forbinde det nye Sydhavn med det gamle Sydhavn og det øvrige København.

Kunsten i stationen
De fem nye metrostationer i Sydhavn bliver alle udsmykket med kunst. På Sluseholmen er det kunstneren René Schmidt, der har skabt to forskellige elementer, der vil være kendetegnene for stationen. Øverst i stationen vil der hænge en kæmpe stålskulptur over rulletrapperne. Skulpturens mange-facetterede overflade vil være med til at sprede lyset i stationen. Nederst i stationen kommer der et betonrelief med geologiske strukturer indstøbt i betonbjælken over perronen.

Linjeføringskort

Krav til indretning af metrostation

Når en metrostation skal indrettes, er der mange krav til materialer, og hvor de forskellige elementer kan installeres i stationsrummet. Det er derfor en omstændig proces at indtænke kunst i metrostationerne, og arbejdet på dette har været i gang siden vedtagelsen af projektet i 2015.

I dette projekt indgår kunstneren i tæt samarbejde med Metroselskabet og entreprenøren TUNN3L, så alle materialekrav overholdes, og kunsten indgår som en naturlig del af arkitekturen i stationen.

Teststøbning af betonbjælke

Vi har udført flere teststøbninger af den betonbjælke, som udgør den ene del af værket. Den seneste støbning, der blev udført i marts 2020,  kan du se i denne film. 

Den store støbeform er klar

Den lange form, der skal bruges til støbningen af betonbjælken, ligger parat til selve støbningen, der forventes at ske senere i år. Det er en kompliceret opgave, da støbeformen er ret detaljeret, hvilket du også kan se i denne film.

Kunstbjælken er støbt

I slutningen af april 2021 støbte vi kunstbjælken, der vil sidde over metroperronen på Sluseholmen. I filmen fortæller kunstneren René Schmidt om tankerne bag værket, og hvad han synes om resultatet.

Kunstens vej til Sluseholmen

Siphonophore Geometri  er navnet på den otte meter lange stålskulptur, kunstneren René Schmidt har skabt til Sluseholmen Station. Hen over sommeren har der været travlt med at få værket klar, så det kan blive installeret til september.

Hør kunstneren René Schmidt fortælle mere om værket i videoen her.