Vi integrerer kunst i metroen og metrobyggeriet

Kunst blev for alvor en del af den danske metro, da projektet Byens Hegn så dagens lys i forbindelse med opstarten af Cityringsbyggeriet. De store byggepladshegn blev forvandlet til kæmpelærreder for en bred vifte af kunst-installationer, og byggeriet var ikke længere så gråt at se på.

Men kunst i metro-regi er ikke kun midlertidige værker, der er med til at forskønne bybilledet. Det er også udsmykninger på de første metrolinjer, M1 og M2, og så bliver samtlige fem metrostationer i Sydhavn også indrettet med kunst.

Cykelkældre og balloner

Står du på Kongens Nytorv og venter på toget mod lufthavnen, kan det være, at en skinnende ballon fanger dit blik. I 2015 ophængte kunstneren Jeppe en række balloner lavet i metal forskellige steder i metrostationen. Ballonerne er en glad lille hilsen til den vakse passager og kan ses flere steder i stationen.

To af cykelkældrene på metrolinjerne M1 + M2 er blevet udsmykket. På Forum Station får du et strejf af Vadehavet i form af stemningsbilleder taget af fotograf Anne Prytz Schaldemose, og på Kongens Nytorv har Pernelle Maegaard indrettet bagindgang og cykelkælder med farverige værker.

I Sydhavn bliver kunsten integreret i arkitekturen

For første gang nogensinde bliver kunsten indtænkt i metrobyggeriet helt fra starten. Når fem nye metrostationer åbner i Sydhavn i 2024, vil hver station være indrettet af fem forskellige kunstnere. Det er Statens Kunstfond, der har udvalgt kunstnerne, og det er Det Obelske Familiefond samt Villum Fonden, der har givet økonomisk støtte til projektet.

Du kan læse mere om de enkelte værker på stationssiderne Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads samt Ny Ellebjerg.

Metrohegn er Byens Hegn

Byens Hegn er Metroselskabets projekt for bedre byrum, mens vi bygger mere metro. Her stiller vi de grønne pladehegn til rådighed for garvede kunstnere og idérige amatører, så naboer og forbipasserende har noget spændende at se på, mens metrostationerne bygges.

Læs mere om Byens Hegn