Året der gik på Havneholmen - 2023

19. december 2023

 

Inden længe bliver 2023 til 2024 – og med det runder vi også det sidste fulde kalenderår af, hvor metrobyggeriet på Havneholmen har stået på. Det er en god anledning til at se tilbage på nogle af de store milepæle, vi i årets løb har nået på stationen, mens vi ser frem mod et helt specielt 2024, hvor M4 til Sydhavn og Valby åbner.

Rulletrapperne flyttede ind
På Havneholmen startede 2023 ud med, at rulletrapperne netop var ”fløjet ind” og vægbeklædningen var på plads i meget af stationsrummet. I løbet af vintermånederne og foråret fik vi sat rulletrapperne på plads og vægbeklædning langs trapperne ned i stationen blev sat op – kort efter blev granitfliserne lagt i billetområdet. 

Skinnerne er lagt
I foråret nåede vi også en vigtig milepæl i det samlede metrobyggeri, da skinnelægningen på hele M4-forlængelsen var færdig i marts måned. Det betød blandt andet, at vi kunne begynde at se frem mod testkørslerne.

Elevatorer og perrondøre i sommeren
Da forsommeren var over os, blev perrondørene installeret, så stationsrummet blev et faktisk rum, adskilt fra tunnellerne. Og i sommermånederne summede det af liv på den kommende stationsplads, da elevatortårnet ankom til stationen. I løbet af efteråret monterede vi metalpanelerne, der udgør loftet i stationsrummet, mens granitflisegulvet bleg lagt på perronen. Stationsrummet begyndte dermed for alvor at tage form, mens Superflex’ kunstværk her i slutningen af året og starten af næste år kommer til at pynte endnu mere på stationen.

Opstart på testkørsler
Samtidig bød sensommeren og efteråret på en række skelsættende begivenheder i byggeriet af M4-forlængelsen: Testkørslerne. Allerede i august måned gik vi i gang med at teste fritrumsprofilen, for at sikre der var nok frit rum mellem metrotogene og tunnelerne. Testen var vellykket, og vi kunne derfor i september gå i gang med de dynamiske tests, som udføres i mange faser frem mod åbningen.

Teknik og test, test, test
Hele året er der selvfølgelig også blevet arbejdet ”bag kulisserne” på alt det, man ikke ser, når man tager metroen: Elinstallationer, teknik, systemer og så videre, hvilket også er et stykke arbejde, der er nødvendigt for, at testkørslerne overhovedet kunne igangsættes. Næste år står den på mange flere tests, både kørsler og test af perrondøre, teknik mm., mens der over jorden kommer til at være godt gang i arbejdet med at anlægge stationspladsen.

Her nedenfor kan du se en række billeder fra året der gik på Havneholmen – vi fortsætter ufortrødent og glæder os hele vejen frem til åbningen næste år. Følg med i vores Facebook-gruppe, M4 Sydhavn, hvor vi i starten af det nye år fortæller lidt mere om forventningerne til åbningen. 

Havneholmen januar 2023
Havneholmen februar 2023
Havneholmen marts 2023
Havneholmen april 2023
Havneholmen maj 2023
Havneholmen juni 2023
Havneholmen juli 2023
Havneholmen august 2023
Testkørsel september 2023
Havneholmen september 2023
Havneholmen oktober 2023
Havneholmen november 2023
Havneholmen december 2023