Året der gik på Ny Ellebjerg

19. december 2022

Inden længe bliver 2022 til 2023 – og det er en god anledning til at se tilbage på nogle af de store milepæle, vi har nået på metrobyggeriet på Enghave Brygge i det forgangne år.

De første skinner – metroen er på vej
På Ny Ellebjerg startede 2022 med en masse støbearbejde i stationsrummet – blandt andet af trappe og stationstag. Derfor var stationen for knap et år siden stadig præget af rå beton og armeringsjern, som du kan se på billederne her nedenfor. Selvom stationen var præget af en masse rå beton, kunne man dog også se de første skinner, som allerede fra årets start vidnede om, at metroen er på vej.

Vægbeklædning og kunst går hånd i hånd
I foråret begyndte stationsrummet at tage form, for her gik vi i gang med at sætte vægbeklædningen op. Sammen med kunstneren Henrik Plenge Jakobsens værk, Stella Nova, vil vægbeklædningen udgøre stationens visuelle udtryk for de mange passagerer fra 2024.

Farvel til tårnkranen for nu
Det var også i foråret, vi kunne sige farvel til den tårnkran som løbende gennem byggeriet har lavet utallige løft op og ned af stationsrummet og rundt på arbejdspladsen.

Da forår blev til sommer, var vi i fuld gang med en række arbejder på overfladen – blandt andet med at udføre dele af stationstaget. På Ny Ellebjerg vil der i de kommende år blive bygget ovenpå stationen, og derfor installeres der ikke ovenlysvinduer på Ny Ellebjerg.

Omstigningsområde til ’København Syd’
I sensommeren gik vi i gang med et nyt projekt i forlængelse af metrostationen – nemlig det fælles omstigningsområde. For når metroen åbner i 2024, bliver Ny Ellebjerg (som skifter navn til København Syd) et af Danmarks største jernbaneknudepunkter, hvor du kan tage med metro, bus, to S-togsbaner samt regional- og fjerntog. Det nye omstigningsområde skal være med til at gøre det let at skifte mellem de forskellige transportformer.

Himmelrummet flyttede ned i stationsrummet
I oktober kunne vi også byde velkommen til Henrik Plenge Jakobsens værk, Stella Nova, som er et 4,4 meter højt astronomisk ur, som bringer himmelrummet ned til dig i stationen. Uret viser nemlig et præcist billede af flere af himmellegemernes aktuelle position over Ny Ellebjerg. For nu er værket dog dækket til, så der ikke sker noget med det, mens vi bygger stationen færdig.

Hen over vinteren er vi fortsat med at indrette stationen under jorden med blandt andet alle de elektriske installationer, der skal til, for at få metroen til at køre ligesom vi forsat er i gang med at bygge omstigningsområdet.

Her nedenfor kan du se en række billeder fra året der gik på Ny Ellebjerg – vi fortsætter ufortrødent i 2023.

Ny Ellebjerg - januar 2022

Ny Ellebjerg - januar 2022

Ny Ellebjerg - februar 2022

Ny Ellebjerg - marts 2022

Ny Ellebjerg - marts 2022

Ny Ellebjerg - marts 2022

Ny Ellebjerg - april 2022

Ny Ellebjerg - maj 2022

Ny Ellebjerg - juli 2022

Ny Ellebjerg - oktober 2022

Ny Ellebjerg - december 2022