København Syd metrostation

København Syd

Når metrostationen København Syd åbner i 2024, vil metrostationen være med til at styrke et af fremtidens vigtigste trafikale knudepunkter i hovedstaden.

Som på den nuværende metro er der fokus på, at metroen skal være tilgængelig for alle. Det betyder blandt andet, at stationerne i Sydhavn får to elevatorer, og fortsat opretholder de høje standarder, der gør det let for kørestolsbrugere, svagtseende og hørehæmmede at benytte metroen.

Som noget nyt er alle hovedtrapper på Sydhavnsstationerne opgraderet med rulletrapper til terræn. Bagtrapperne er også blevet opgraderet, så den ikke længere går via en cykelkælder. Der indgår ikke cykelkældre i designet af Sydhavnsstationerne.

En hilsen til verdensrummet

De fem nye metrostationer i Sydhavn bliver alle udsmykket med kunst. På København Syd er det kunstneren Henrik Plenge Jakobsen, der med værket Stella Nova bringer himmelrummet ned i metrostationen. Stationsvæggene bliver beklædt i blå nuancer - fra lys himmelblå i toppen til dyb og mystisk midnatsblå i bunden. 

Der installeres også et geocentrisk astronomisk ur, der viser et præcist billede af flere af himmellegemernes aktuelle position over København Syd.  Metrostationen får dermed et ur, som rækker ud over den daglige rutine og giver passagerne en hilsen fra verdensrummet.

M4 til Sydhavn og Valby

Krav til indretning af metrostation

Når en metrostation skal indrettes, er der mange krav til materialer, og hvor de forskellige elementer kan installeres i stationsrummet. Det er derfor en omstændig proces at indtænke kunst i metrostationerne, og arbejdet på dette har været i gang siden vedtagelsen af projektet i 2015.

I dette projekt indgår kunstneren i tæt samarbejde med Metroselskabet og entreprenøren TUNN3L, så alle materialekrav overholdes, og kunsten indgår som en naturlig del af arkitekturen i stationen.

Materialer til uret udvælges

Henrik Plenge Jakobsen er i gang med at udvælge og teste materialer til det astronomiske ur. Planeterne - eller rettere de skiver, der skal symbolisere dem - bliver beklædt med forskellige slags metaller og i visse tilfælde ædelsten. I filmen kan du høre Henrik fortælle om udformningen af uret, og hvordan det vil fungere. 

Vægpanelerne bliver testet

Metrostationen København Syd bliver en meget blå station. Væggene i stationsrummet bliver beklædt med vægpaneler i syv forskellige nuancer af blå som en del af kunstindretningen.

I videoen fortæller kunstneren, Henrik Plenge Jakobsen, om farvevalget og de udfordringer, det giver.

Astrouret tager form

Et stort astronomisk ur bliver en del af kunstindretningen af København Syd. I filmen kan du se indmaden af uret. Her fortæller Henrik også mere om, hvordan uret fungerer.