20 år med Metroen har forandret hovedstaden fra storby til metropol

19. oktober 2022

Siden åbningen i 2002 har Metroen flyttet over en milliard passagerer rundt i hovedstaden, og på en almindelig uge benytter flere end to millioner sig af muligheden for at komme hurtigt og nemt rundt i byen. Det gør Metroen til hovedstadens mest benyttede transportmiddel. Metroen har forandret hovedstaden fra storby til metropol, og efter de første 20 år er kerneopgaven stadig en stabil drift og høj passagertilfredshed, mens en helt ny metrolinje, M5, er på tegnebrættet.

For præcis 20 år siden rullede Metroen ud på sin første førerløse tur på strækningen mellem Nørreport og Vestamager (M1) og Nørreport og Lergravsparken (M2). Metroen var et moderne og bæredygtigt bud på, hvad kollektiv transport i Danmark også kan være. De to nye metrolinjer, der både kørte fuldautomatisk og efter nogle år også i døgndrift, vakte opsigt, og konceptet samt de hyppige afgange er siden blevet prisbelønnet og kopieret mange gange rundt om i verden.

”Metroen er noget af det bedste, der er sket for København i nyere tid. Den har siden åbningen for 20 år siden løftet vores by markant, så vi i dag er i liga med de allergrønneste storbyer i verden. Metroen er samtidig en uvurderlig del af den lim, der binder København sammen socialt og på kryds og tværs af bydelene, for den gør det muligt at komme ubesværet rundt uden at eje en bil. Det skal vi have meget mere af i fremtiden,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Udbygningen af Metroen har bl.a. betydet, at det er blevet nemmere at komme rundt i byen, og at områder som Ørestad, Amager Øst og senest også Nordhavn er blevet knyttet tættere til resten af København. Samtidig har Metroen skabt hurtige forbindelser mellem hovedstadens mange historiske bydele, herunder Frederiksberg.

”I dag fejrer vi Metroen, som har skabt nye forbindelser og bundet byen sammen på en helt ny måde – ikke mindst på Frederiksberg. Metroen har givet os alle en nemmere hverdag og har desuden tjent som inspiration for bæredygtig offentlig transport og visionær byudvikling mange steder i verden. De første 20 år er en hyldest til hele hovedstaden, som på samme tid er blevet både større og mindre. Metroen er grøn transport, når den er bedst. Det skal vi være stolte af og bruge som drivkraft til fortsat at skabe bånd mellem Frederiksberg og København, så vi kan sikre, at vores hovedstad bliver ved med at udvikle sig. Men Metroen er slet ikke færdig, og vi skal have meget mere metro på Frederiksberg og i København,” siger Michael Vindfeldt, borgmester i Frederiksberg Kommune.

Metroen er i dag udbygget med både M3 Cityringen og M4 Nordhavn, og 39 metrostationer forbinder København og Frederiksberg på kryds og tværs. I 2024 åbner M4 Sydhavn med 5 nye metrostationer og et stort trafikalt knudepunkt ved Ny Ellebjerg (kommende København Syd). Også en helt ny linje, M5, er på tegnebrættet. Som det mest bæredygtige kollektive transportmiddel er Metroen blevet en selvfølge for mange og et oplagt valg for flere end to millioner ugentlige passagerer. Metroen er desuden det kollektive transportmiddel, der scorer højest tilfredshed blandt kunderne i den kollektive transport.

”Metroen har spillet en afgørende rolle for Københavns udvikling i de sidste 20 år og vil også gøre det i fremtiden. For mens byen vokser og bliver større, så vokser behovet for effektiv, grøn transport. Allerede ved åbningen i 2002 var Metroen et yderst fremsynet bud på bæredygtig kollektiv transport med førerløse tog i døgndrift og hyppige afgange. Og Metroen mere end nogensinde en succes – også trods kriser. Det vidner vores flere end 300.000 daglige passagerer om,” siger Jørn Neergaard Larsen, bestyrelsesformand i Metroselskabet.

Allerede i 1902 var et metrosystem i København på tale. Men beslutningen udeblev til trods for, at mange andre europæiske byer dengang fik metrosystemer, herunder Paris og Berlin. Siden var projektet på tale ved flere lejligheder – men først i starten af 1990’erne begyndte planerne om at bygge metro i Danmarks hovedstad at tage form. De to metrolinjer, M1 og M2, åbnede i etaper i perioden 2002-2007 og består af 22 stationer, der strækker sig over 21 kilometer. M3 Cityringen åbnede i 2019, og i 2020 blev M4 Nordhavn sat i drift.

”I Metroselskabet arbejder vi målrettet på at bidrage til at styrke den bæredygtige kollektive transport. For efterspørgslen efter Metroen er stor, og derfor er det stadig vores vigtigste kerneopgave at sørge for, at togene kører til tiden døgnet rundt, så passagererne får en nem og effektiv rejseoplevelse af høj kvalitet. Vi skal også sørge for løbende modernisering og vedligehold af Metroen, så den i mange år frem vil være det naturlige valg for vores kunder,” siger Carsten Riis, administrerende direktør i Metroselskabet.

Metroens 20-års jubilæum markeres med kampagnen #minmetropol, der inviterer alle passagerer til at portrættere deres by som metropol. Rapperen Mas har i anledningen skrevet sangen ‘Byen sover aldrig’ som en hyldest til København.

Historisk materiale, fakta, tidslinjer, fotos og video kan findes her:
20 år med Metroen

Fakta om Metroen

Tidslinje:

 • Den 19. oktober 2002 åbnede Metroen med transport mellem Nørreport og Vestamager (M1) og Nørreport og Lergravsparken (M2).
 • I 2003 blev linjerne forlænget fra Nørreport til Frederiksberg og senere samme år fra Frederiksberg til Vanløse.
 • I 2007 blev linje M2 forlænget fra Lergravsparken til Københavns Lufthavn.
 • I 2009 begyndte Metroen at køre i døgndrift alle ugens dage, hvilket kun få metrosystemer i verden kan tilbyde sine passagerer.
 • I 2019 åbnede M3 Cityringen, som forbinder Indre By, Vesterbro, Frederiksberg, Nørrebro og Østerbro.
 • I 2020 åbnede M4 Nordhavn med to stationer som en del af den nye metrolinje M4, som går fra Orientkaj i Nordhavn ind over City og videre til Sydhavn.
 • I 2024 forventes M4 Sydhavn at åbne, der vil bestå af 5 nye stationer fra Havneholmen til Ny Ellebjerg (kommende København Syd).
 • I 2035 er den kommende linje M5 planlagt til at åbne, og projektet er i september 2022 sendt i idéfasehøring.

I tal:

 • På en almindelig uge står Metroen for mere end to millioner rejser. Kort inde i 2022 rundede Metroen i alt 1 mia. rejser.
 • Ifølge prognoserne runder Metroen i København den næste milliard rejser i løbet af de kommende 7 år.
 • Der blev senest sat ny passagerrekord i Metroen (målt på et døgn) den 1. juli 2022 med næsten 570.000 passagerer, da 1. etape under Tour de France blev afholdt i København.
 • Metroen kører på strøm, og har mange passagerer. Derfor er klimaaftrykket pr. passagerkilometer i Metroen også lavere end de fleste andre transportformer (ligger normalt på ca. 8 g.).
 • Ud over de mange passagerer har Metroen blandt andet også transporteret cirka 700.000 store hunde (små hunde rejser gratis) – OG 1 hest!
 • Etableringen af metrosystemet er den største investering i udviklingen af København siden kong Christian IV moderniserede voldene i 1600-tallet.

Yderligere information
Metroselskabets kommunikationsafdeling: presse@m.dk – telefon 72 42 49 01.