Visualisering af stationsrummet

Mozarts Plads

Når metrostationen Mozarts Plads åbner i 2024, vil metrostationen være  med til at knytte det gamle og det nye Sydhavn tættere sammen.

Som på den nuværende metro er der fokus på, at metroen skal være tilgængelig for alle. Det betyder blandt andet, at stationerne i Sydhavn får to elevatorer, og fortsat opretholder de høje standarder, der gør det let for kørestolsbrugere, svagtseende og hørehæmmede at benytte metroen.

Som noget nyt er alle hovedtrapper på Sydhavnsstationerne opgraderet med rulletrapper til terræn. Bagtrapperne er også blevet opgraderet, så den ikke længere går via en cykelkælder. Der indgår ikke cykelkældre i designet af Sydhavnsstationerne.

 

Abstrakte figurer i stærke farver

De fem nye metrostationer i Sydhavn bliver alle udsmykket med kunst. På Mozarts Plads er det den lokale kunstner Christian Schmidt-Rasmussen, der med værket Ud af barndommen tager udgangspunkt i stemningen omkring Sydhavn. Værket består af to vægmalerier på lakerede fiberbeton-paneler, hvor nutid og fremtid kobles i en række abstrakte figurer, der males i stærke farver på dybsort baggrund. 

Kort over linjeføringen for M4 Sydhavn

Krav til indretning af metrostation

Når en metrostation skal indrettes, er der mange krav til materialer, og hvor de forskellige elementer kan installeres i stationsrummet. Det er derfor en omstændig proces at indtænke kunst i metrostationerne, og arbejdet på dette har været i gang siden vedtagelsen af projektet i 2015.

I dette projekt indgår kunstneren i tæt samarbejde med Metroselskabet og entreprenøren TUNN3L, så alle materialekrav overholdes, og kunsten indgår som en naturlig del af arkitekturen i stationen.

Test af materialer

I løbet af efteråret 2019 har Christian Schmidt-Rasmussen testet maling og lakering på 10 vægpaneler for at finde frem til de materialer, der har den rette holdbarhed.

Der er også fundet en stor hal i Sydhavn, hvor Christian kan arbejde med kunstværket i løbet af 2020. Her maler han værket på stationens kommende paneler, inden de senere hen sættes op, når stationens indervægge og etager er støbt.

Foto af udsnit af værket

Nu males vægpanelerne

Christian Schmidt-Rasmussen er nu  i gang med at male de ca. 800 vægpaneler til den kommende metrostation. Det sker i en stor lagerhal i Sydhavn, hvor han vil arbejde på værket frem til august.

I filmen kan du høre Christian fortælle om tankerne bag kunsten og hvordan det er at arbejde på et så stort værk.  

De sidste penselstrøg

Værket, der skal pryde metrostationen, er næsten færdigt. I løbet af sommeren skal det pakkes sammen og opbevares andetsteds, inden det bliver installeret i stationsrummet på et senere tidspunkt i anlægsprojektet.

I filmen kan du se de seneste optagelser af værket samt høre et interview med kunstneren.

Det færdige værk

Det store kunstværk til metrostationen er nu færdigt. Christian Schmidt-Rasmussen satte de sidste penselsstrøg i løbet af sommeren 2020, og nu bliver værket opbevaret, inden det installeres i metrostationen i 2023.