Havneholmen

Når metrostationen Havneholmen åbner i 2024, vil metrostationen være et vigtigt element i at binde det nye byområde sammen med det øvrige Sydhavn.

Som på den nuværende metro er der fokus på, at metroen skal være tilgængelig for alle. Det betyder blandt andet, at stationerne i Sydhavn får to elevatorer, og fortsat opretholder de høje standarder, der gør det let for kørestolsbrugere, svagtseende og hørehæmmede at benytte metroen.

Som noget nyt er alle hovedtrapper på Sydhavnsstationerne opgraderet med rulletrapper til terræn. Bagtrapperne er også blevet opgraderet, så den ikke længere går via en cykelkælder. Der indgår ikke cykelkældre i designet af Sydhavnsstationerne.

Futuristisk, finurlig og forunderlig

Alle stationer på den nye metrolinje til Sydhavn bliver udsmykket med kunst. På Havneholmen er det kunstnergruppen Superflex, der udformer kunsten, som vil pryde metrostationen.

Her bliver der vendt op og ned på tid og rum, hvor metroens vanlige elementer såsom informationsskærme og rejsekortstandere pludselig også kan ses på vægge og i loftet.  Samtidig vil urene på stationen gå helt uforudsigeligt for at understrege, at kunsten på stationen er afvigende i både tid og rum.

De forskellige metroelementer vil dog stadig også optræde på deres normale pladser, så det er muligt at se, hvornår næste tog ankommer.

Krav til indretning af metrostation

Når en metrostation skal indrettes, er der mange krav til materialer, og hvor de forskellige elementer kan installeres i stationsrummet. Det er derfor en omstændig proces at indtænke kunst i metrostationerne, og arbejdet på dette har været i gang siden vedtagelsen af projektet i 2015.

I dette projekt indgår kunstneren i tæt samarbejde med Metroselskabet og entreprenøren TUNN3L, så alle materialekrav overholdes, og kunsten indgår som en naturlig del af arkitekturen i stationen.

Omprogrammering af ure

I løbet af efteråret 2019 har Superflex  omprogrammeret en række ure, der vil indgå som en del af kunsten i metrostationen. Urene kommer til at have deres helt eget liv og ikke mindst tid, hvilket kan ses i klippet her til højre.