Vi borer metrotunneler i Sydhavn

29. januar 2021

I undergrunden i Københavns Sydhavns går det lige nu stærkt – vi er nemlig i gang med at anlægge en ny metrolinje, M4, som strækker sig fra Københavns Hovedbanegård til Ny Ellebjerg Station med stop undervejs på Havneholmen (ved Fisketorvet), Enghave Brygge, Sluseholmen og Mozarts Plads. Lige nu er vi i gang med at bore de tunneler, hvori metrotogene kan bringe passagerer til deres destination i Sydhavn og Valby.

Status på tunnelboring

Tunnelborearbejdet begyndte i foråret 2020, hvor to tunnelboremaskiner, døbt Inge og Olivia, har kørt sideløbende – med Inge en smule foran Olivia – på deres rejse gennem Sydhavns undergrund. De startede ved Enghave Brygge og nåede ved udgangen af 2020 begge til endestationen, Ny Ellebjerg. Herefter blev de skilt ad og hejst op fra undergrunden for at blive fragtet tilbage til Enghave Brygge i flere små dele på lastbiler.

Det sidste stykke

Begge tunnelboremaskiner er nu ankommet til Enghave Brygge igen, og Inge er allerede hejst tilbage i stationshullet og er gået i gang med at bore den modsatte vej mod Havneholmen og sidst ind til de eksisterende metrotunneler, hvor togene på M3 kører. Snart følger Olivia efter. Det er nu begge tunnelboremaskiners arbejde at forbinde de tunneler, der allerede er gravet, med M3 Cityringen. Vi forventer, at begge tunneler er boret færdigt i foråret 2021.

På kortet kan du se, hvor tunnelboremaskinerne allerede har gravet, og hvor de er på vej hen.