Sol, sjæl og Sydhavnsstemning

15. september 2023

Vi har været en tur forbi Mozarts Plads i Sydhavnen for at stikke en finger i jorden og mærke lokalsamfundets stærke rødder. En solrig mandag formiddag i selskab med Vin Lars, som ejer Sydhavnens Vinbar, udviklede sig hurtigt til et opkvikkende historisk vingesus. For midt i mandagssolen sprudlede Vin Lars af hyggelige fortællinger og viderebragte anekdoter fra andre lokale beboere. Fortid og fællesskabsfølelse blev derfor også afsættet for en snak om Sydhavnens fremtid, når man til næste år kan tage metroen direkte til blandt andet Mozarts Plads.

Den lille landsby i den store hovedstad
Bevæger man sig mod Anker Jørgensens Plads og den tilhørende pølsevogn på Borgbjergsvej – selvsamme vej, som statsministeren havde adresse på i 45 år – møder man både liv, lokalejede erhverv og lysten til at gå på opdagelse. Det er her, at Sydhavnens Vinbar har adresse, og foruden den har Lars også Minibaren på Borgbjergsvej og Den Tredje på Mozartsvej.

Mens Vin Lars fortæller, hilser han på en del cyklister og gående, der tilsyneladende alle kender ham. En ældre kvinde kommer i løbet af samtalen og spørger, om Lars kan hjælpe med at bestille en taxa. Ikke længe efter kommer en lokal butiksejer og spørger, om han har nogle tomme kasser, hun kan få. Han har lige ryddet op på lageret, så det har han desværre ikke. Men han skal nok give dem videre, når han har flere.

Gennem få handlinger bekræfter Lars netop dét, han indledte den omfattende samtale med: ”Her i Sydhavnen hjælper vi hinanden. Vi forsøger at gøre, hvad vi kan, for hinanden”.

Håbefulde forventninger til en ny Mozarts Plads
Omkring Mozarts Plads, er turen præget af, at trådhegnet, der har erstattet det grønne hegn, omkranser byggepladsen. Vin Lars forstår udmærket, at hegnet er nødvendigt, men siger samtidig at: ”Det grønne hegn og nu trådhegnet gør passagerne omkring Mozarts Plads meget smalle, og det fylder enormt meget i områdets samlede billede. Det deler området op. Vi glæder os meget til, at det bliver skiftet ud med en ny, forhåbentlig indbydende Mozarts Plads næste år”.

”Man skal ikke undervurdere Sydhavnen”
Han beretter samtidig om, at stedet er blevet kaldt en såkaldt ”hidden gem”. Det mener han er sandt nok, men ikke nødvendigvis at det er ”gemt” som sådan.

”Ikke længere i hvert fald. Der er sket en udvikling her, og vi oplever flere og flere, der kommer og besøger vores forretninger, spisesteder og holder deres arrangementer her i vinbaren. Det er helt klart et fantastisk område, som mange allerede har fået øjnene op for. Og en ting er sikkert: Man ikke skal undervurdere Sydhavnen”.

Efter en hurtig rundtur i vinbaren takker vi af for nu. Vi havde sat en halv time af til mødet, men det tog næsten tre. For det er det, der kan ske, når du sætter dig i solen i Sydhavnen, og stemningen griber dig. Følg med i vores gruppe 'M4 Sydhavn' på Facebook, når vi i en række videoindslag hører Vin Lars og andre i Sydhavnen om deres forventninger til åbningen af M4-forlængelsen til Sydhavn og Valby i 2024.