Ny metrolinje til Sydhavn og Valby åbner med stor gadefest på Mozarts Plads

30. maj 2024

Den 22. juni åbner fem nye metrostationer, når M4 til Sydhavn og Valby slår dørene op for passagerer efter knapt seks års metrobyggeri. Indvielsen markeres med gadefest på Mozarts Plads og en åbningsceremoni med royal deltagelse.

Om godt tre uger kan passagererne for første gang tage det nye, samlede metronet i brug, når M4 til Sydhavn og Valby indvies med en stor åbningsfest den 22. juni. Den nye metrolinje binder byen bedre sammen og gør det nemmere for byens borgere og gæster at komme hurtigt rundt. M4-forlængelsen vil desuden bidrage til et endnu stærkere og mere effektivt kollektivt trafiknet i hovedstaden.

”Når M4 til Sydhavn og Valby åbner, vil kunderne opleve, at de både nemmere, hurtigere og bæredygtigt kan rejse rundt i hovedstaden. Med M4-forlængelsen kobles M3 Cityringen og M4 Nordhavn sammen med trafikknudepunktet København Syd, som med tiden bliver et af Danmarks største. Med indvielsen af den nye metrolinje vil vi gerne sige tak for tålmodigheden til naboerne og byde kunderne velkommen i Metroen med en stor åbningsfest, musik, underholdning og masser af aktiviteter”, siger Erik Skotting, direktør i Metroselskabet. 

Lørdag den 22. juni skydes indvielsen af den nye metrolinje i gang med en stor gadefest på Mozarts Plads. Festlighederne, der skal markere indvielsen, starter kl. 11.00 med underholdning, livemusik og aktiviteter, bl.a. food trucks, silent disco og loppemarked. Alle er velkomne til arrangementet, og på scenen vil forskellige kunstnere underholde i løbet af dagen, heriblandt Peter AG, Peter Sommer, Katinka, Carl Emil Petersen, JJ Paulo m.fl. 

Kl. 12.30 åbnes metrolinjen af H.M. Kongen, hvor også Transportministeren, Københavns Overborgmester og Frederiksbergs borgmester vil være til stede. Samtidig åbner de fem nye stationer for passagerer, og personale vil stå klar på stationerne til at byde kunderne velkommen.

”Det bliver en kæmpe fornøjelse at åbne dørene for M4 til Sydhavn og Valby for både nuværende og kommende kunder. Vores primære fokus er på at sikre den gode rejseoplevelse for brugerne, og vi ved, at mange i Sydhavn og Valby har glædet sig til at få en nemmere hverdag, hvor man f.eks. kan komme fra København Syd til Rådhuspladsen på ca. 10 minutter og fra København Syd til Frederiksberg på ca. 17 minutter. M4-forlægelsen vil binde flere områder af byen sammen til gavn for alle”, siger Erik Skotting.

Når den nye sydlige del af M4 bliver taget i brug, kan man rejse direkte mellem Orientkaj i Nordhavn og København Syd. Undervejs kan man skifte til M3 Cityringen på seks stationer og til linjerne M1 og M2 på Kongens Nytorv. Derudover bliver det muligt at skifte mellem både S-tog og regionaltog på København Syd, København H og Østerport samt S-tog på Nordhavn.

Læs mere om åbningsprogrammet:  m.dk/program

Visualisering af Mozarts Plads

Fakta: Program for åbningsfest på Mozarts Plads

 • Kl. 11.00-12.30: Underholdning, aktiviteter og livemusik på Mozarts Plads.
 • Kl. 12.30-13.15: Åbningsceremoni på Mozarts Plads med taler og underholdning. De fem nye stationer åbner for passagerer.
 • Kl. 13.15-17.00: Underholdning, aktiviteter og livemusik på Mozarts Plads.

Fakta: Om udvidelsen af M4 til Sydhavn og Valby 

 • Udvidelsen af M4 består af fem nye metrostationer i København: Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads og København Syd. 
 • Når den nye sydlige del af M4 bliver taget i brug, kan man rejse direkte mellem Orientkaj i Nordhavn til København Syd i Valby over Østerbro, City, Vesterbro og Sydhavn. Undervejs kan man skifte til M3 Cityringen på seks stationer og til linjerne M1 og M2 på Kongens Nytorv. 
 • Med åbningen bliver det muligt at skifte mellem metro og S-tog på otte stationer og mellem metro og regionaltog på seks stationer. 
 • Efter åbningen vil det samlede metronet bestå af 44 metrostationer og 43 kilometer spor. 
 • Når de nye stationer åbner, bliver rejsetiden med Metroen mellem København Syd og Rådhuspladsen cirka 10 minutter og mellem
 • København Syd og Frederiksberg cirka 17 minutter 
 • Metrolinjen kører døgnet rundt med høj frekvens og vil binde de nye byudviklingsområder og eksisterende byområder i Sydhavn og Valby bedre sammen. 
 • Fra 2030 forventes de fem nye stationer at få ca. otte millioner passagerer årligt. De første år efter åbningen vil det årlige passagertal være lavere, fordi det erfaringsmæssigt tager tid at vænne folk til en ny linje. 
 • Samlet set forventes det, at mere end 135 mio. passagerer rejser med Metroen i 2024.