Inge og Olivia skal bore tunnelerne

8. januar 2020

De to tunnelboremaskiner er nu blevet navngivet - Inge og Olivia skal bore metrotunnelerne i Sydhavn.

Før tunnelboremaskinerne kan gå i gang med arbejdet dybt under jorden, skal de ifølge traditionen have et navn. Det gør man over hele verden, præcis som skibe døbes før deres jomfrurejse. Vi afholdt derfor en navnekonkurrence i december 2019, og kom knap 500 personer med navneforslag. Det endelige valg af navne blev besluttet af et dommerpanel og faldt på Inge og Olivia.

Inge Lehmann var geofysiker og opdagede jordens kerne for 100 år siden. Inge var en stærk kvinde i en uddannelsesverden, der typisk var præget af mænd. Først mange år senere opnåede den ukendte danske pioner anerkendelse for sine banebrydende opdagelser i undergrunden.

Olivia Nielsen var i 1800-tallet en fremtrædende figur i fagbevægelsen, hvor hun kæmpede for at organisere kvindelige arbejdere. I 1901 lykkedes det hende at stifte Kvindeligt Arbejderforbund og dermed styrke kvinders løn- og arbejdsforhold. I 2009 fik Olivia Nielsen en vej opkaldt efter sig i Sydhavn, som metroen kommer til at krydse under, når den åbner i 2024.

Det var præsten fra Frederiksholm Kirke, Heidi Røn Preem, der stod for selve dåben af de to maskiner.

 

Fakta om tunnelboremaskinerne i Sydhavn

  • De to tunnelboremaskiner i Sydhavn er metrobyggeriets største maskiner
  • De har en kampvægt på 620 ton og en længde på 142 meter
  • Maskinerne borer i døgndrift og serviceres løbende af 10-15 arbejdere, også kaldet borebisser