Guide: Metroens udendørs gallerier

29. januar 2021

Da M3 Cityringen blev bygget rundt omkring i København, blev der opsat grønne hegn rundt om de 17 metrostationer for at skærme mod det værste støj og støv. Disse hegn blev hurtigt til kanvasser for en lang række farverige, nytænkende og spektakulære værker, som blev sat op for at pryde byen med farver. Lige nu bygger vi M4-linjen til Sydhavn, og indtil de fem nye stationer åbner i 2024, vil de grønne metrohegn være udsmykket med værker, så du kan gå på opdagelse i ”Metroens udendørs gallerier”.

’Evolution Part 2’

’Evolution Part 2' er et 480 meter langt grafittiværk, faktisk Europas længste, som pryder hegnet ved den kommende metrostation Enghave Brygge.
Men hvorfor hedder værket 'Part 2'? Længe inden der skulle være metrostation på Enghave Brygge, var området samlingssted for graffitimalere. Her stod nemlig en lang graffitimur, som gik under navnet 'Wall of Fame'. I slutningen af 90'erne besluttede grafittimaleren Ulrik Schiødt (anden fra højre) sig for at male jordens evolutionshistorie i ét langt værk. Da muren blev fjernet mange år senere, fordi området skulle byudvikles, kom en del af værket og muren på museum. Værket havde nemlig opnået ikonisk status i graffitimiljøet, og det fik lov at stå i mange år uden, at andre grafittimalere malede over eller lavede tags.

I 2018 stod der igen en væg på Enghave Brygge – det grønne metrohegn rundt om byggepladsen. Denne mulighed greb Ulrik Schiødt, som sammen med Peter Skensved fik samlet en masse grafittimalere, der i løbet af sommeren malede evolutionshistorien. Denne gang nåede de hele vejen forbi nutiden og ud i fremtiden.

’Snake’

Værket ’Snake’ er lavet af Makulator ved Johan Sonne Amhild og er det nyeste skud på stammen over værker i Sydhavn og Valby. Det 100 meter lange værk befinder sig på Ny Ellebjerg Station.

Kunstværket kan betragtes fra både S-togsperronen eller helt tæt på ved gangstien.

’Workers’

Fotografen Ditte Valente er skaberen bag endnu et værk, som hænger på metrobyggepladsen Enghave Brygge. Hun har nemlig været inde bag de grønne hegn for at fotografere nogle af de arbejdere, der har deres daglige gang på metrobyggepladserne.

Billedet af Enzo, manden på billedet her, endte på forsiden af Politiken og var også med til at sikre Ditte Valentes tildeling af Årets Portræt af Politiken samt Award of Excellence fra POY. 

Du kan se de andre værker, der hænger ved de kommende metrostationer i Sydhavnen, lige her.