Vi integrerer kunst i metroen og metrobyggeriet
Kunst blev for alvor en del af den danske metro, da projektet Byens Hegn så dagens lys i forbindelse med opstarten af Cityringsbyggeriet. De store byggepladshegn blev forvandlet til kæmpelærreder for en bred vifte af kunst-installationer, og byggeriet var ikke længere så gråt at se på.
Men kunst i metro-regi er ikke kun midlertidige værker, der er med til at forskønne bybilledet. Det er også udsmykninger på de første metrolinjer, M1 og M2, og så bliver samtlige fem metrostationer i Sydhavn også indrettet med kunst.
I Sydhavn bliver kunsten en del af i arkitekturen
For første gang nogensinde bliver kunsten indtænkt i metrobyggeriet helt fra starten. Når fem nye metrostationer åbner i Sydhavn i 2024, vil hver station være indrettet af fem forskellige kunstnere. Det er Statens Kunstfond, der har udvalgt kunstnerne, og det er Det Obelske Familiefond, Villum Fonden og Statens Kunstfond, der har givet økonomisk støtte til projektet.
Forladte farverige folieballoner
Står du på Kongens Nytorv og venter på toget mod lufthavnen, kan det være, at en skinnende ballon fanger dit blik. I 2017 ophængte kunstneren Jeppe Hein en række balloner lavet i metal forskellige steder i metrostationen. I 2020 blev fuldendt, så stationen i alt rummer 17 farverige balloner. Værket hedder ”Coloured Mirror Balloons” og er blevet en realitet med økonomisk støtte fra Niels Wessel Bagges Kunstfond for at rykke kunsten ud i det offentlige rum. Jeppe Hein håber, at ballonerne kan være med til at skabe forbindelser mellem mennesker og steder.
Fakta om Jeppe Heins balloner
- I alt er 17 balloner i farverne grøn, blå, rød, lilla og gul sat op på metrostationen på Kongens Nytorv.
- Ballonerne er udført i glasfiberforstærket plast med kromlak.
- De måler 40 x 26 x 26 cm. eller 50 x 34 x 34 cm.
- Værket er blevet en realitet med økonomisk støtte fra Niels Wessel Bagges Kunstfond, der også fik selve idéen til et kunstværk nede i metroen.
- Jeppe Heins balloner udsmykker også La Guardia lufthavnen i New York.
Fakta om Jeppe Hein
- Født 1974, er uddannet på det Kongelige Danske Kunstakademi i 1997.
- Han har udstillet sine værker over hele verden og modtaget flere internationale priser for sit arbejde.
Kunstoplevelser i cykelkælderen
To af cykelkældrene på metrolinjerne M1 + M2 har været under kunstnerisk behandling. På Forum Station får du et strejf af Vadehavet i form af stemningsbilleder taget af fotograf Anne Prytz Schaldemose, og på Kongens Nytorv har Pernelle Maegaard indrettet indgangen gennem cykelkælderen med farverige værker.
Kunst ved udgang og cykelkælder på Kongens Nytorv station
Fra STED til STED
Pernelle Maegaard står bag værket 'fra STED til STED', som pryder cykelkælderen og udgangen til Vingårdsstræde på Kongens Nytorv metrostation. Værket består af lyse farver og finurlige figurer, som gør området til et rart sted at benytte.
Ifølge kunstneren selv skal værket 'fra STED TIL STED' indbyde til, at man får lyst til at følge stregerne og cirklerne på gulv og vægge. Derved er der skabt et rum, der kan give følelsen af, at man går rundt i en lille malet by og ikke bliver usikker på, hvad der gemmer sig bag det næste hjørne. Her kan man bare gå derudad og få lyst til at følge stregerne og opleve væggenes forandring i muntre og behagelige farver.
Fakta om Pernelle Maegaard
- Født 1952
- Har flere gange tidligere lavet bygningsudsmykninger.
- Har en bred palet af kunstneriske evner, som bl.a. inkluderer maleri, broderi og fotografi.
Foto fra kunstnerens hjemmeside anneprytzschaldemose.dk
Kunst i cykelkælderen på Forum
Billeder fra Vadehavet
I cykelkælderen på Forum station er væggene folieret med panoramafotos af det smukke Vadehav, som kunstneren Anne Prytz Schaldemose, står bag.
Forvandlingen af den grå cykelkælder skete i 2015 og havde formålet at lukke cykelkælderen op og gøre det til en god oplevelse at færdes i rummet. I følge kunstneren giver værket en pause fra mylderet i metroen og byder på åbne vidder, som byen ellers ikke kan tilbyde. De åbne vidder skal give ro og endda virke pulsnedsættende.
Fakta om Anne Prytz Schaldemose
- Født 1971
- Fotograf uddannet under Rigmor Mydtskov.
- Udover at udsmykke offentlige rum har hun også udgivet flere bøger.
Metrohegn er Byens Hegn
Byens Hegn er Metroselskabets projekt for bedre byrum, mens vi bygger mere metro. Her stiller vi de grønne pladehegn til rådighed for garvede kunstnere og idérige amatører, så naboer og forbipasserende har noget spændende at se på, mens metrostationerne bygges.