Golden Days tager dig med tilbage til murens fald

11. september 2019

I september rykker den kulturhistoriske festival Golden Days ind i København og stiller skarpt på 30-året for Berlinmurens fald i 1989.

Hvornår: 5. september til 23. september
Hvor: Hovedstadsområdet
Priser: Både gratis og betaling

Golden Days Festival tager hvert år i september tilbage i tiden og sætter verdenshistorien i perspektiv. Denne gang går turen tilbage til 1989, hvor Golden Days Festival markerer 30-året for Berlinmurens fald med et festivalprogram bestående af mere end 150 arrangementer lige fra debatter og foredrag til byvandringer og filmvisninger.

Foto: Presse und Informationsamt der Bundesregierung, Golden Days Festival

Berlinmuren kommer
”Mr. Gorbachev, tear down this wall” lød det fra USA’s daværende præsident Ronald Reagan i 1987. Med murens fald to år senere er ordene sidenhen blevet udødelige, men dele af muren eksisterer stadigvæk. En del af muren, som stod på Potsdamer Platz i Berlin, er i år kommet til København og skal under Golden Days stå ved BLOX på Bryghusgade indtil d. 22. september. Derefter tager det gamle stykke Berlinmur på danmarksturné som udstilling navnet "Berlinmuren kommer’, hvor det 2,5 tons tunge og 3,6 meter høje stykke mur slår vejen forbi både Odense, Århus og Aalborg. 

Foto: RIA Novosti Archive Yuriy Somov (2012) Wikimedia Commons, Golden Days Festival

Tag på murvandring blandt Københavns mure
Selv om det skarpe fokus ligger på året for Berlinmurens fald, forgrener festivalens indhold sig i et bredt udvalg af mere eller mindre mur-relaterede arrangementer. Du kan blandt andet tage med på murvandring blandt Københavns mure, som bærer på historier om magt, grænser og krig. Murvandringen starter ved Skydebanemuren på Vesterbro og kommer blandt andet forbi Politigårdens ikoniske mure, det gamle Overformynderi i Stormgade og ender ved det middelalderlige tårn på Jarmers Plads. Turen koster 75 kr., afholdes d. 8., 15. og 22. september og varer fra kl. 11:00-12:30.

Foto: Yann Forget, Wikimedia Commons, Golden Days Festival

Golden Days rækker også ud af København
Hvis du i løbet af september når at støvsuge København for festivalindhold, skal du ikke bekymre dig. Du kan finde endnu flere arrangementer, hvis du tager ud af hovedstaden. Du kan blandt andet male graffiti på en nylavet mur i Roskilde, drikke cocktails og lytte til koldkrigsforedrag i Gladsaxe eller opleve kunstudstillingen ’1989 – Murens fald’ i Birkerød. Programmet for Golden Days er ambitiøst og indeholder uden tvivl noget for enhver smag. Hele programmet for Golden Days finder du her.

God festival!