Byen Rundt: Flere bænke og siddepladser i hovedstaden

7. juni 2019

Over jorden genskabes og nytænkes Cityringens stationer, og det betyder blandt andet, at København får omkring 150 flere bænke i bybilledet.

Ikonisk bænk er et af Københavns vartegn
Den grønne københavnerbænk er et velkendt syn i hele hovedstaden, og med Cityringens åbning kan københavnerne se frem til over 150 flere bænke i byen. Den klassiske, aflange københavnerbænk blev tegnet og designet i 1886 for godt 130 år siden og fik i 1993 selskab af en rund udgave. Den er blevet fast inventar i bybilledet, og på Cityringens stationspladser installeres over 150 bænke, hvoraf 136 af dem er klassiske københavnerbænke.

Den ikoniske københavnerbænk er en fast del af bybilledet, og på Cityringens 17 stationspladser kommer endnu 130 københavnerbænke til at fordele sig.

120 meter rød vesterbro-bænk, 18 kongebænke og stenplinte med træplanker
Udover københavnerbænkene får København også monteret andre slags bænke. På Enghave Plads syv røde bænke, der tilsammen udgør 120 meter bænkeplads, blevet installeret, og på Krinsen på Kongens Nytorv skal der i fremtiden monteres 18 såkaldte 'kongebænke', som fuldender genskabelsen af den prominente plads. Derudover får en station som Frederiksberg monteret stenplinte med træplanker ovenpå.

Kongebænken blev første gang produceret i 1800-tallet og er noget større end den traditionelle københavnerbænk. Gavlene på kongebænken består af støbejern og vejer over 100 kg. hver. Bænkene omkring Krinsen er blevet renoveret fra top til tå, hvilket blandt andet betyder, at bænkene har fået nye sæder og ryglæn i hård mahogni.

Over 700 siddepladser til hovedstadens byrum
Hver af de i alt 136 københavnerbænke har plads til ca. 3 personer pr. bænk, hvilket sammenlagt giver ca. 400 siddepladser. Derudover giver de ni runde københavnerbænke på Rådhuspladsen ca. 90 siddepladser, kongebænkene på Krinsen giver ca. 70-80, og de 120 meter bænkeplads fra de røde bænke på Enghave Plads giver ca. 130 siddepladser. Til sammen afgiver Cityringens bænke mere end 700 siddepladser stationerne over jorden.

Rådhuspladsen fik i april monteret ny runde københavnerbænke, som i giver i alt 90 flere siddepladser. Bænkene står sammen med 49 løvtræer og danner rammen om den nye cykelsti, der forbinder krydset mellem Vestergade og Vester Voldgade med H.C. Andersens Boulevard.

Den røde bænk på Enghave Plads består af i alt syv dele, der til sammen udgør 120 meter bænk. Hele den røde bænk bidrager med 132 siddepladser på Enghave Plads.