Se lyset danse på strålende stålskulptur på Sluseholmen

30. juli 2024

Det er svært ikke at standse op på metrostation Sluseholmen, hvor billedkunstner René Schmidt har skabt to overdådige skulpturer i skinnende stål og bomstærk beton.

Den gigantiske stålskulptur fanger med det samme dit øje, når du træder ned af trapperne til metrostationen på Sluseholmen.

Den otte meter lange skulptur hænger i loftet over rulletrapperne og lader sine mangefacetterede overflade kaste lyset rundt i stationen.

”Værket er lavet til dem, der kommer i Metroen hver dag. Jeg har tænkt meget på, at det skal kunne holde til at se på det hver eneste dag. Der skal være noget, man kan opdage,”
fortæller billedkunstner René Schmidt, der står bag kunstværket.

Skulpturen er sammensat af 18 forskellige dele, der er svejset sammen, og værket har fået navnet ’Siphonophore Geometri’ – inspireret af gelatinøse havdyr som vandmænd, gopler og andre bløddyr, der lever i vandet ved Sluseholmen.

Hav- og gopletemaet fortsætter, når du kommer ned på perronen, hvor René Schmidt har skabt endnu et enormt kunstværk: Betonrelieffet ’Diatom Krystal’.

Kunst på Sluseholmen


Vidste du, at?

Den gigantiske stålskulptur blev hejst ned gennem et ovenlysvindue, som den lige nøjagtig kunne komme igennem, for at komme på plads ved rulletrapperne på den nye metrostation.

 

Kunst på Sluseholmen


Støbt på stedet

Den store betonbjælke er integreret i stationens arkitektoniske betonkonstruktion med fossiler af havets bløddyr indstøbt. 

”De fejl, der er, dem kan jeg jo godt lide. Jeg vil gerne have, at man kan se, at den her bjælke har været flydende. Al geometrien kommer fra alger, mikroorganismer og mineraler. De byggegrundsten, som blandt andet er lige herude i vandet,” forklarer kunstneren.

René Schmidt er kendt for sin 3D-modellerede værker og har tidligere lavet offentlige udsmykninger til blandt andet Institut for Idræt og Biomekanik på SDU, Amager Fælled Skole og Retten på Frederiksberg. Det er værker til steder, hvor vi er og bevæger os – som det også er tilfældet med metrostationen.

”Det er en drømmeopgave som kunstner at komme ud i samfundet og være med til at gøre et anonymt rum, hvor det egentlig er meningen, at folk bare skal blæse igennem, at gøre det til noget mere,” fortæller han.

Læs mere om kunstværket på Sluseholmen

Statens Kunstfond har udpeget de fem kunstnere, der har skabt kunsten til de fem metrostationer. Kunstværkerne er hver især skabt til den enkelte station, men har et fælles tema, der reflekterer over tid og rum, geologi og vand. Projektet har fået økonomisk støtte fra Det Obelske Familiefond, Villum Fonden samt Statens Kunstfond.