Ny Ellebjerg

Når metrostationen Ny Ellebjerg åbner i 2024, vil metrostationen være med til at styrke et af fremtidens vigtigste trafikale knudepunkter i hovedstaden.

Som på den nuværende metro er der fokus på, at metroen skal være tilgængelig for alle. Det betyder blandt andet, at stationerne i Sydhavn får to elevatorer, og fortsat opretholder de høje standarder, der gør det let for kørestolsbrugere, svagtseende og hørehæmmede at benytte metroen.

Som noget nyt er alle hovedtrapper på Sydhavnsstationerne opgraderet med rulletrapper til terræn. Bagtrapperne er også blevet opgraderet, så den ikke længere går via en cykelkælder. Der indgår ikke cykelkældre i designet af Sydhavnsstationerne.

En hilsen til verdensrummet

De fem nye metrostationer i Sydhavn bliver alle udsmykket med kunst. På Ny Ellebjerg er det kunstneren Henrik Plenge Jacobsen, der med værket Stella Nova bringer himmelrummet ned i metrostationen. Stationsvæggene bliver beklædt i blå nuancer - fra lys himmelblå i toppen til dyb og mystisk midnatsblå i bunden. 

Der installeres også et geocentrisk astronomisk ur, der viser et præcist billede af flere af himmellegemernes aktuelle position over Ny Ellebjerg. Metrostationen får dermed et ur, som rækker ud over den daglige rutine og giver passagerne en hilsen fra verdensrummet.

Krav til indretning af metrostation

Når en metrostation skal indrettes, er der mange krav til materialer, og hvor de forskellige elementer kan installeres i stationsrummet. Det er derfor en omstændig proces at indtænke kunst i metrostationerne, og arbejdet på dette har været i gang siden vedtagelsen af projektet i 2015.

I dette projekt indgår kunstneren i tæt samarbejde med Metroselskabet og entreprenøren TUNN3L, så alle materialekrav overholdes, og kunsten indgår som en naturlig del af arkitekturen i stationen.