Fra fortid til nutid: Rejs tilbage i tiden på to af Cityringens metrostationer

12. september 2024

Tag med på et historisk tilbageblik, når vi dykker ned i området omkring to af stationerne på Cityringen: Bliv klogere på Aksel Møllers Have og Marmorkirken.

Arbejderboliger ved Aksel Møllers Have 

Metrostationen Aksel Møllers Have ligger lige midt i en af byens grønne oaser, hvor den hyggelige park er omgivet af nogle af Danmarks første ’skyskrabere’: Byggematadoren Guld-Haralds moderne højhuse fra 1930’erne.

På det historiske foto fra 1949 ses i forgrunden ses et par af sidste husstokke fra De Classenske Boliger, som blev skabt i kølvandet på 1800-tallets epidemier forårsaget af trænge og uhumske boligforhold i indre bys slum.

Det var datidens topmoderne arbejderboliger, med butikker, vaskeri og børnehave, bygget af det Classenske Fideikommis, så arbejderklassen kunne får forbedret deres levestandard. Frederiksberg var dengang med sit åbne land og højt til himlen den ideelle placering for et moderne sundt byggeri.

Omkring år 1900 begyndte de at forfalde, men i mange år kunne man stadig se resterne af de Classenske boliger, indtil de sidste forsvandt i 1959.

Aksel Møllers Have 1949
Aksel Møllers Have i dag



Marmorkirken: Fra ruin til ikon

Metrostationen Marmorkirken fører dig direkte op til … Marmorkirken, som med sin karakteristiske kobbergrønne kuppel og flotte marmor må være en af de mest imponerende kirker i byen.

Byggeriet blev startet af Frederik 5. i 1749 og tog næsten 150 år at færdiggøre. På det historiske foto fra slutningen af 1800-tallet befinder vi os lige der, hvor Marmorkirken ligger i dag, men i stedet for det velkendte vartegn, står vi midt i en ruin.

Kirken blev indviet i 1894, og takket være industrimanden C.F. Tietgen står Marmorkirkens prægtige kuppel i dag som en markant silhuet i den københavnske skyline.

Marmorkirken 1865-1875
Marmorkirken i dag


Artiklen er blevet til i samarbejde med Københavns Museum. Tak for at bringe historien til live.