Vi sikrer metrotunnelerne mod vand

18. marts 2021

Vi bygger pumpesump på tunnelstrækningen

Når vi bygger metrotunneler, sørger vi selvfølgelig for, at de er vandtætte. Vand kan dog ende i tunnelerne på anden måde – for eksempel som overskudsvand ved rengøring af metrotogene. Da det er vigtigt at kunne fjerne vand, der samler sig i tunnelerne, er vi nu i gang med at anlægge en pumpesump på det dybeste sted på tunnelstrækningen. Den vil ligge på det dybeste sted mellem metrotunnelerne på Teglholmen.

Hvordan fjerner vi vandet?
Vi forbinder først de to tunnelrør, så pumpesumpen kan opsamle vand fra begge tunneler. Her er vi netop gået i gang med at grave en forbindelse mellem de to metrotunneler. Det er en passage, der er ca. 9 meter lang, og det kan også bruges i nødsituationer, hvis der skulle blive brug for at evakuere fra den ene metrotunnel til den anden. Udgravningen tager ca. en måned, og jorden transporteres bort gennem tunnelerne og ud fra Enghave Brygge.

Derefter anlægger vi selve pumpesumpen. Det arbejde strækker sig frem til sommeren 2021. Pumpesumpen bliver forbundet med rør, som vi indstøber i bunden af metrotunnelerne. Rørene samler det overskydende vand op og leder det hen til pumpesumpen, som kan pumpe vandet bort. På de øvrige dele af tunnelstrækningen fører rørene hen til nærmeste metrostation, der også har et pumpesystem til at fjerne vand.