Svævende kunstværk breder sig i metroen

25. juni 2020

Passagerer, der benytter metrostationen på Kongens Nytorv, vil fra i dag blive mødt af et kunstværk bestående af 17 farverige og reflekterende balloner, der svæver højt oppe under loftet. Værket skal skubbe til folks rutiner og give passagererne en anderledes oplevelse af det offentlige rum.

I 2017 rykkede kunstværket ”Coloured Mirror Balloons” af den anerkendte kunstner Jeppe Hein ind på metrostationen på Kongens Nytorv. Med tre svævende balloner i smukke farver inviterede kunstneren de mange tusinde passagerer til at løfte blikket fra de daglige hverdagsrutiner og se op. Nu fuldendes værket med 14 nye balloner, der har bredt sig til perronen på M3 Cityringen og M4.

 ”Med de sidste balloner på plads er mit værk i metroen fuldendt. Når folk ser ballonerne hænge og svæve, ønsker de måske at følge dem. Ballonerne skaber forbindelser, præcis som vi mennesker gør. Med værket har jeg ønsket at spille på foranderligheden og midlertidigheden og bidrage til en anderledes oplevelse af det offentlige rum. Jeg vil gerne have folk til at omfavne en følelse af forundring midt i en travl hverdag – og jeg håber, at værket kan bidrage til nye måder at forholde os til verden, folk omkring os og os selv på”, fortæller Jeppe Hein om sit værk.

”Coloured Mirror Balloons” er blevet en realitet med økonomisk støtte fra Niels Wessel Bagges Kunstfond, der også fik selve idéen til et kunstværk nede i metroen. Ifølge fondens bestyrelsesformand, Nina Wedell-Wedellsborg, er projektet først og fremmest et forsøg på at rykke kunsten ud i det offentlige rum og give folk en oplevelse af, hvordan man også kan møde kunsten.

”Vi er meget glade for og stolte over at kunne være med til at støtte op om kunst i det offentlige rum. I Niels Wessel Bagges kunstfond giver vi hvert år hæderslegater til danske kunstnere, og det at kunne være med til at give danskerne en kunstoplevelse på deres rejse i metroen er noget helt særligt for os. Vi har arbejdet sammen med Jeppe Hein og Metroselskabet i mere end 5 år på dette projekt, så vi har næsten ikke kunne vente til, at værket blev færdiggjort”, siger Nina Wedell-Wedellsborg.

De 17 farverige balloner hænger på udvalgte steder i stationsrummet under Kongens Nytorv og møder passagererne på deres vej til og fra metroen. Med færdiggørelsen af værket bliver det et kendetegn for de tusindvis af passagerer, der dagligt benytter Danmarks tredjestørste station.

”Jeppe Heins værk er både flot og forunderligt. Det giver os alle sammen en anderledes opfattelse af det rum, som vi er så vant til at færdes i. Vi vil gerne takke fonden for dens idé og støtte til projektet, som har gjort det muligt at give vores kunder en helt særlig oplevelse med på vejen, når de rejser med Metroen”, siger Rebekka Nymark, direktør i Metroselskabet.

Fakta om Jeppe Heins balloner

 • I alt er 17 balloner i farverne grøn, blå, rød, lilla og gul sat op på metrostationen på Kongens Nytorv.
 • Ballonerne er udført i glasfiberforstærket plast med kromlak.
 • De måler 40 x 26 x 26 cm. eller 50 x 34 x 34 cm.
 • Værket er blevet en realitet med økonomisk støtte fra Niels Wessel Bagges Kunstfond, der også fik selve idéen til et kunstværk nede i metroen.
 • Jeppe Heins balloner udsmykker også La Guardia lufthavnen i New York.

Fakta om kunst i metroen

 • I hundredvis af kunstværker har de seneste knap 10 år prydet de grønne hegn omkring metrobyggepladserne i hovedstaden.
 • Projektet Byens Hegn har forvandlet de store byggepladshegn til kæmpelærreder for en bred vifte af kunst-installationer.
 • På de første metrolinjer M1 og M2 – og nu også M3 og M4 – er kunsten rykket ned i selve metrostationen.
 • På Kongens Nytorv svæver Jeppe Heins balloner, og i to af cykelkældrene (Forum Station og Kongens Nytorv) mødes passagererne af farverige værker og fotokunst.
 • På den kommende metrolinje til Sydhavn er kunsten for første gang nogensinde tænkt ind i metrobyggeriet helt fra starten.
 • Når de fem nye metrostationer åbner i 2024, vil hver station således være udsmykket af fem forskellige kunstnere.

Læs mere om Jeppe Hein: http://www.jeppehein.net/
Læs mere om Niels Wessel Bagge Fonden: http://nwbk.dk/om-fonden/
Læs mere om kunst i metroen: https://m.dk/om-metroen/metroens-koncept/kunst-i-metroen/

Yderligere information:
Metroselskabets kommunikationsafdeling: Mail: presse@m.dk / Telefon: 72 42 49 01