Nu åbner Kongens Nytorv for offentligheden

29. maj 2019

I mere end syv år har en af Københavns mest prominente pladser været omkranset af byggepladshegn. Nu fjernes en stor del af hegnet på Kongens Nytorv, og halvdelen af pladsen bliver tilgængelig for offentligheden.

Som et synligt tegn på, at åbningen af hovedstadens nye metrolinje, Cityringen, nærmer sig, fjernes en større del af trådhegnet nu på Kongens Nytorv. Hegnet har de seneste måneder dannet rammen om arbejdet med at indrette og genetablere den smukke plads efter flere års metrobyggeri.

Med nedtagningen af trådhegnet i dag vil hele den nordvestlige del af pladsen blive tilgængelig for offentligheden. Det betyder bl.a., at alle nu kan komme helt tæt på de 80 nyplantede kejserlindetræer, der atter pryder Københavns største torv.

”Åbningen af Cityringen nærmer sig, og vi er mange, der glæder os til at få byen tilbage efter flere års metrobyggeri. Ikke mindst den smukke plads på Kongens Nytorv, som mange københavnere og gæster hver dag lægger vejen forbi. Cityringen vil give københavnerne en helt ny måde at færdes i byen og bringe os tættere sammen i hele København – med Kongens Nytorv som nyt metroknudepunkt i hjertet af byen,”
siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Igennem de seneste måneder er der bl.a. lagt 900.000 chaussésten som led i genetableringen af det ovale haveanlæg Krinsen, der blev opført af Kong Christian 5. i 1600-tallet. Helt frem til åbningen af Cityringen vil der dog stadig være byggepladshegn på en del af området, da resten af den centrale plads skal indrettes og genetableres, inden hovedstadens nye metronet tages i brug.

"Det er meget glædeligt, at vi nu kan give en del af Kongens Nytorv tilbage til københavnerne. Pladsen er en af byens mest ikoniske, og mange mennesker fra hele landet har ventet utålmodigt på igen at kunne bruge pladsen med de mange nyplantet træer. Mange af byens rum og pladser, der har været gemt væk i forbindelse med metrobyggeriet, genopstår langt grønnere med Cityringen. Det er vigtigt, at vi bevarer de små grønne åndehuller, som København er så kendt for, og som både københavnere og turister kan nyde godt af”,
siger Københavns fungerende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen (Ø).

Når Cityringen åbner, bliver metrostationen på Kongens Nytorv en af de tre mest besøgte stationer i Danmark, mens passagertallet bliver mere end fordoblet. I dag stiger ca. 24.000 daglige passagerer på metroen ved Kongens Nytorv, mens tallet i 2025 vil være vokset til ca. 90.000 passagerer.

Fakta om metrostationen på Kongens Nytorv
Kongens Nytorv bliver sammen med Frederiksberg Station metroknudepunkter, hvor Cityringen og de to eksisterende metrolinjer krydser hinanden. De to stationer under Kongens Nytorv forbindes med en gangtunnel, der gør det let at skifte mellem linjerne.

Fakta om Cityringen

De 17 nye metrostationer vil forbinde brokvartererne med Frederiksberg og Indre By. Senere følger metro til både Nordhavn og Sydhavn. Når Cityringen er åbnet, forventes antallet af rejser i metroen at blive fordoblet med cirka 122 mio. passagerer i 2020.

Kontakt:

Metroselskabets kommunikationsafdeling, mail: presse@m.dk / telefon: 72 42 49 01

Overborgmester Frank Jensen (S) via pressekonsulent Merle Simonsen, mail: cc7q@kk.dk / telefon: 21 51 91 12

Københavns fungerende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen (Ø), via pressechef Morten Rixen, mail: zy0e@kk.dk / telefon: 51 68 06 19