Arbejdsulykke på Ny Ellebjerg metrobyggeplads

5. maj 2021

Sent i aftes omkom en 40-årig mand i en arbejdsulykke på metrobyggepladsen Ny Ellebjerg. Manden omkom, da stålbjælker faldt ned over ham under et kranløft. En undersøgelse skal kortlægge årsagen til ulykken. 

Klokken 22.20 i aftes blev Metroselskabet orienteret om, at en 40-årig mand af polsk afstamning er omkommet ved en arbejdsulykke på metrobyggepladsen Ny Ellebjerg. Ulykken skete i forbindelse med, at der blev hejset stålbjælker op af skakten med en kran. Af endnu ukendte årsager faldt bjælkerne ned og ramte manden, som på tragisk vis afgik ved døden af sine kvæstelser.

”Vi blev sent i aftes orienteret om, at der har været en tragisk dødsulykke på byggeriet af M4 Sydhavn. Det er en helt forfærdelig situation, som vi naturligvis er dybt berørte af. Vores dybeste medfølelse går til den omkomne medarbejder og hans familie og pårørende. Politi, beredskab og Arbejdstilsynet har været til stede på byggepladsen efter ulykken og har afsluttet deres arbejde. Metroselskabet afventer nu resultatet af Arbejdstilsynets undersøgelse samt en vurdering af, hvad der har forårsaget ulykken”, siger Metroselskabets administrerende direktør, Henrik Plougmann Olsen.

Metroselskabet har sammen med hovedentreprenøren, TUNN3L, igangsat en undersøgelse med bistand fra eksterne specialister, som skal kortlægge den præcise årsag til den tragiske ulykke og sikre, at der sker læring, så lignende ulykker ikke kan ske igen. 

I dag er alt arbejde med kraner indstillet på byggepladserne, og sikkerhedsprocedurer for kranarbejdet er gennemgået nøje. Der er afholdt informationsmøder på samtlige byggepladser, hvor alle medarbejdere har fået besked om ulykken. De berørte kolleger til manden og andre med behov er tilbudt krisehjælp.

Den tragiske arbejdsulykke er også et hårdt slag for Metroselskabets arbejde med at fremme en god sikkerhedskultur på M4 Sydhavn. Der har fra projektets start til og med marts 2021 været 26 arbejdsulykker med fravær på M4 Sydhavn. Det svarer til en ulykkesfrekvens på 10,2, mens Cityringen havde en ulykkesfrekvens på 19,8. Til sammenligning havde den danske bygge- og anlægsbranche i 2019 en ulykkesfrekvens på hhv. 29 for arbejdere og 23,5, når funktionærer medregnes.

Der har aldrig tidligere været en ulykke med dødelig udgang på metrobyggeriet.