100 år gammel studentertradition genoplivet på Kongens Nytorv

5. juli 2019

For første gang i syv år kan studenterne nu igen danse om Krinsen. Bliv klogere på den gamle studentertradition her.

I slutningen af maj åbnede første halvdel af Krinsen på Kongens Nytorv, der ellers har været gemt væk bag byggepladshegn siden 2012. I den mellemliggende periode er der blevet arbejdet på at skabe den kommende metrostation under pladsen, og det har haft den konsekvens, at traditionen om at danse om rytterstatuen af Christian d. 5. har været sat på hold, mens metrobyggeriet har stået på. Men efter syv års pause kunne dette års studenter igen fejre huen med en dans om Krinsen.

Over 100 år gammel tradition
I København er det tradition, at studenterne danser omkring statuer og springvand, når de har fået studenterhuen på efter sidste eksamen, og den tradition kan dateres mere end 100 år tilbage. Mens metrobyggeriet har stået på, har mange studenter i stedet danset rundt om Storkespringvandet, men med frigivelsen af første halvdel af Krinsen på Kongens Nytorv i maj kunne studenterne genoptage den gamle tradition.

De nybagte studenter kan igen danse om Rytterstatuen i centrum af Krinsen.

Vidste du, at…

  • Det ovale haveanlæg blev opført i 1688, og navnet ”Krinsen” referer til kransen eller kredsen af de lindetræer, som omgiver anlægget.
  • Det har ikke kun været under metrobyggeriet, at studenterne ikke har kunnet danse om Krinsen. Under besættelsen blev det forbudt, og studenterne kunne først danse igen efter Danmarks befrielse.
  • Rytterstatuen i pladsens centrum og de omkringliggende buske med hegn er fredet, og netop derfor blev denne del af Kongens Nytorv forskånet ekstra meget i den omfattende byggeproces af Cityringen.
  • Rytterstatuen af Christian d. 5. er Nordens første rytterstatue. Den blev oprindeligt skabt i forgyldt bly, men materialet var for tungt og fik statuen til at synke sammen. I 1946 blev Rytterstatuen erstattet med en nystøbning i bronze, som er lavet af billedhuggeren Einar Utzon-Franck.

Sådan ser pladsen ud i dag. Traditionen med studenterdans om Krinsen kan dateres over 100 år tilbage i tiden. Foto: Bax Lindhardt