DIN SIKKERHED ER VIGTIG FOR OS!

Din sikkerhed er vigtig for os. Derfor vil vi gerne informere dig om vores politik for beskyttelse af personlige oplysninger. Her kan du læse om, hvordan vi behandler de personlige oplysninger, du måtte have givet til os. Du kan læse vores Politik om beskyttelse af personlige oplysninger her​

Du kan læse vores Politik om beskyttelse af personlige oplysninger her​ LUK

2. februar 2018

Hegnet ved Kongens Nytorv forsvinder

Det er seks år siden, at de genkendelige, grønne metrohegn blev sat op på det prominente torv i centrum af København. Nu fjernes hegnet, så det igen er muligt at se på tværs af pladsen og skue den ikoniske Rytterstatue af Christian den 5. Her kan du læse mere om det historiske torv og den 350 år gamle statue.

Cityringen er det største anlæg i Norden, siden Christian den 4. anlagde voldene i 1600-tallet, og nu kan du for alvor begynde at mærke, at der er mindre end halvandet år til åbningen. Mange grønne og udsmykkede byggepladshegn er allerede fjernet, og nu er turen nået til det store hegn på Kongens Nytorv.

Traditioner, historier og rotunder
I årene mellem 1640 og 1670 blev det område, vi i dag kender som Kongens Nytorv, brugt som losseplads og landingsplads for hallandske både. Men det lavede Christian d. 5. om på, kort tid efter, han blev konge. Hans planer for Kongens Nytorv blev lavet med inspiration fra Frankrig, som på dette tidspunkt blev ansat for kulturelt forbillede. I 1670'erne blev Kongens Nye Torv derfor anlagt og for at sætte prikken over i'et, bestilte kongen også en statue.

Rytterstatuen blev skabt af Abraham César Lamoureux i 1680’erne i det tunge materiale, bly. For at holde statuen oppe, placerede man bl.a. fire siddende figurer rundt om den rektangulære kasse, statuen står på. Figurerne forestillede Alexander den Store, Miverva, Herkules og dronning Artemisia, og de symboliserede heltemod, visdom, styrke og ære. I 1688 stod Rytterstatuen klar og udenom den, blev der anlagt et ovalt haveanlæg, som var omkranset af lindetræer. Dette er denne krans, som navnet 'Krinsen' stammer fra.
Som årene gik, tyngede Rytterstatuens tunge materiale dog mere og mere, og til sidst var presset så stort, at hesten sank i knæ. Kort efter 2. verdenskrig blev statuen genstøbt i bronze af billedhuggeren, Einar Utzon-Frank, og det er den, som står på Kongens Nytorv i dag.

Den fredede rytterstatue har stået gemt bag hegn og beskyttelse siden 2012, så der ikke skete den noget, mens der blev bygget metro. Nu falder det grønne hegn til fordel for et trådhegn, der giver åben- og gennemsigtighed, og det er der med garanti mange danskere, der bliver glade for. Rytterstatuen er nemlig ”hjem” til 100 år gamle traditioner, som dansende studenter, der lægger deres vej forbi i den afsluttende og festlige vognkørsel.
Omkring rytterstatuen er den karakteristiske rotunde af lindetræer, og sammen markerer de Kongens Nytorvs samlede midtpunkt.

Kongens Nytorv og metro fremtiden

Inden Cityringen åbner i 2019 skal 80 lindetræer plantes i to rækker i en rotunde rundt om rytterstatuen. Træerne er opvokset på Birkholm Planteskole, hvor de siden 2011 er blevet plejet og passet, så de kunne vokse sig store og stærke, inden de skal leve videre på Kongens Nytorv.

I dag har den nuværende metrostation mere end 20.000 daglige passagerer på hverdage, men når Cityringen åbner, vil dette tal stige gevaldigt til 90.000, der hver dag vil benytte Kongens Nytorv Station.

Klik på billedet, og brug piletasterne for at se flere billeder af rytterstatuen og Kongens Nytorv.

Læs flere Byens Rundt-nyheder her.