DIN SIKKERHED ER VIGTIG FOR OS!

Din sikkerhed er vigtig for os. Derfor vil vi gerne informere dig om vores politik for beskyttelse af personlige oplysninger. Her kan du læse om, hvordan vi behandler de personlige oplysninger, du måtte have givet til os. Du kan læse vores Politik om beskyttelse af personlige oplysninger her​

Du kan læse vores Politik om beskyttelse af personlige oplysninger her​ LUK

Hegnspælen 2015 - se de glade vindere!

Stemmerne er talt op og juryen har voteret. Mød vinderne af Hegnspælen 2015!

Ialt 900 personer stemte på deres favorit bland de 12 nominerede udsmykninger, som du kan se nedenfor.

Juryen uddelte Juryprisen til deres favorit blandt udsmykningerne, og de valgte også vinderen af den Kommercielle Hegnspæl, som blev uddelt for første gang i år.

I bunden af siden kan du også se de tre nominerede reklamer.

Læs mere om Hegnspælen

 

Jury 2015

Hegnspæl Juryen 2015

Juryen udpeges af Metroselskabet og består af fagfolk indenfor både arkitektur, byrum, billedkunst og andre kreative fag:

 • Karoline H. Larsen, billedkunstner, Creative Actions
 • Jens Kvorning, professor, KADK Center for byplanlægning
 • Nikolaj Friis Rasmussen, publikumschef, Den Frie udstillingsbygning
 • Ellen Højgaard Jensen, direktør, Dansk Byplanlaboratorium
 • Claus Skytte, kreativ strateg og forfatter
 • I 2015 uddelte juryen både en Jurypris til den bedste udsmykning og en Kommerciel pris til den bedste reklame, vurderet ud fra de samme kriterier. 

  Højt til hest som Kong Christian

  Højt til hest som Kong Christian - vinder af Juryprisen

  Dina Brændstrup fra 1:1 landskab
  Kongens Nytorv, Ver. 1: august – september 2014 / Ver. 2: maj – september 2015

  Juryen sagde om værket:

  "Projektet har fået flere i juryen til at forelske sig. Der er tale om et værk, som er simpelt og stramt, men som juryen også finder særdeles generøst, fordi det giver en oplevelse til både børn og voksne, lokale og turister, de uvidende og de historisk bevidste. Værket indbyder til leg mens det på samme tid fortæller en historie om såvel metrobyggeriet som om vores allesammens København. Værket er altså meget stedsspecifikt og historisk funderet, men det har også en høj grad af humor og ironi, der kommunikerer med bylivet. Juryen tager hatten af for, at vinderen ikke gav op, men derimod tilpassede projektet dets virkelighed og skabte et nyt værk, der var mindst ligeså stærkt."

  Dina Brændstrup fra 1:1 landskab vandt med projektet ’Højt til hest som Kong Christian’ Indre By Lokaludvalg og Metroselskabets konkurrence om at skabe et byrum for enden af Strøget ved Kongens Nytorv. Installationen, der bestod af hhv. 11 og 6 heste i glasfiber, blev realiseret af to omgange, først i august 2014 og siden i maj 2015.

  Bag hegnet på Kongens Nytorv er rytterstatuen af Kong Christian V gemt godt væk, mens Metroen bygges. 

  Det synes Dina Brændstrup fra 1:1 landskab var ærgerligt, så hun inviterede 11 røde, orange og pink heste i fuld størrelse ind på pladsen foran hegnet, så de mange forbipasserende, turister og beboere stadig kunne få en hesteoplevelse, når de besøgte pladsen. 

  Hestene fortolker og kommenterer pladsens historie, samtidig med at de giver de mange besøgende et byrum og en oplevelse, der trækker i smilebåndet hos både voksne og børn. 

  Projektets 2. version kom i stand, efter at det blev tydeligt, at de fritstående heste ikke kunne klare nattelivets hærværk. Derfor udarbejdede Dina Brændstrup en ny opstilling, hvor hestene trak sig tilbage, så kun den forreste del kom ud af hegnet. 

  I begge versioner har hestene været meget elskede af både børn og voksne, som har ladet sig affotografere med de dejlige dyr.


  Sortedammens mytografi

  Sortedammens mytografi - Vinder af Publikumsprisen

  Thomas Arendt, Tore Rørbæk, Frederik Hesseldahl og elever fra Bording Friskole
  Øster Søgade, Juni 2015 – august 2015

  Det ca. 26 meter lange ’Sortedammens mytografi’ er malet direkte på hegnet af kunstnerne Thomas Arendt, Tore Rørbæk og Frederik Hesseldahl ud fra ideer og visualiseringer skabt af elever fra Bording Friskole, som er nabo til byggepladsen. 

  Værket kunne du opleve fra juni-august 2015, hvor det desværre blev udsat for usædvanligt hårdt hærværk og måtte males over.

  Buster fra Bording Friskole har sammen med sine klassekammerater skrevet historier om Sortedamssøen, som de har delt med alle naboerne til deres skole.

  Historierne har kunstnerne Thomas Arendt, Tore Rørbæk og Frederik Hesseldahl nemlig fortolket og visualiseret i værket ’Sortedammens Mytografi’ på hegnet i Øster Søgade lige overfor Bording Friskole. Værket forbinder på fineste vis lokale stemmer med gadekunst.

  Byens Billedbølge

  Byens Billedbølge

  Signe Winkler og Sebastian Mardi
  Frederiksberg Allé, Juni 2015 -
   
  Du har kunnet opleve Byens Billedbølge af Signe Winkler og Sebastian Mardi på metrohegnet ved Frederiksberg Allé siden juni 2015. Værket er ca. 19 meter langt og bølgeformen består af vinklede spejle, som rækker ca. 10 cm ud fra væggen.

  Byens Billedbølge giver med sine spejle og den skarpe solgule baggrund en anderledes oplevelse af byrummet, hvad enten man cykler forbi i høj fart eller blot slentrer afsted.

  På grund af de trekantede spejlbeklædte profiler oplever cyklisten i forbifarten sig selv fra flere vinkler på én gang. Den gule baggrundsfarve oplyser den ellers snævre gang- og cykelpassage, når lyset rammer hegnet. Det grønne buskads spejles i værket, og man narres næsten til at tro, at der vokser buskads ud af hegnet.

  Det er på mange måder et værk, som fanger beskueren ved at lyse op, skabe forundring og prikke til rumligheden i passagen.


  Byens Scene

  Byens Scene

  Mette Rishøj

  Kongens Nytorv, Maj 2015 - November 2015

  Mette Rishøj har skabt ’Byens Scene’ på Kongens Nytorv. Projektet blev indviet i maj 2015 og tages ned i slutningen af oktober. Hele værket er ca. 38 meter langt og 4,5 meter højt. Selve scenen er bygget i krydsfinér og måler ca. 15X3 meter og er 1 meter.

  I foråret 2015 fik Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv en lillesøster, hvor forestillingerne er ganske gratis.

  ’Byens Scene’ af Mette Rishøj brød frem af hegnet og gav københavnerne deres helt egen scene, til at indtage eller iagttage, alt efter humør. Scenen har lagt gulvbrædder til koncerter, teaterforestillinger og andre optrædener i løbet af sommeren. 

  Opbygningen med de tre trin har desuden gjort scenen til et oplagt sted for byens turister at tage ophold, når eftermiddagssolen står på. 

  Byens Små Rum

  Byens Små Rum

  Lotte Agger
  Aksel Møllers Have, Juni 2015 -

  Lotte Agger har skabt ’Byens små rum’, som siden juni 2015 har fortalt historier om Frederiksberg på hegnet i Aksel Møllers Have. Værket består af 15 små trækasser med hver deres tableau. Nogle kasser har en låge, man skal åbne, for at se tableauet indeni.

  Lotte Aggers værk ’Byens små rum’ indkapsler Frederiksberg før og nu med små finurlige tableauer, der er skabt ud fra en nærmest antropologisk undersøgelse af det Frederiksbergske. 

  Hvad enten man er nytilflyttet eller opvokset på Frederiksberg, så vil man genkende elementer fra bydelen i værket. Lotte Agger har indfanget lokale byrum, tilstande og begivenheder i de små trækasser, der er opsat én efter én i al hemmelighed henover sommermånederne. 

  Værket pirrer nysgerrigheden og får én til at stoppe op. For man skal tæt på, for at se og genkende de mange detaljerede scener.

  Fusion

  Fusion

  Sonja Strange
  Nuuks Plads, Februar 2015 -

  ’Fusion’ af Sonja Strange har siden februar 2015 udsmykket hegnet ved byggepladsen Nuuks Plads. Det 70X4 meter store fotoværk er skabt specifikt til fladen i Rantzausgade.

  I Rantzausgade på Nørrebro spiller Sonja Strange os et puds. Gennem en prisme, som hun normalt bærer som halssmykke, har hun affotograferet lokalområdet og skabt værket ‘Fusion’

  Det er fotos, der spejler omgivelserne i en forvrænget og fantasifuld udgave. Billederne er ikke efterbehandlet digitalt, men fremstår, sådan som prismet har formet dem. 

  Resultatet giver naboer og forbipasserende et andet blik på lokalområdet, og får os til at bemærke nogle nye detaljer. De drømmende blå nuancer åbner samtidig hegnsfladen op for både øje og dagdrømmeri.


  Havet er

  Havet er

  Reinholdt&Siem
  Nørrebro Station, April 2015 -

  Reinholdt&Siem står bag værket ’Havet er’, som du siden april 2015 har kunnet opleve på hegnet ved Nørrebro Station. Værket er ca. 27 meter langt og 3 meter højt, og er en fotocollage af Vesterhavet med 3.000 pailletter på.


  Reinholdt&Siem har med deres værk ’Havet er’ taget et stykke af Vesterhavet med til Nørrebro. Det fragmenterede og intense blå hav får liv af 3.000 pailetter, så man næsten kan høre havets brusen, når man går forbi.

  I dette hektiske byrum midt i virvaret af busser, biler, cyklister og travle handlende skaber værket en ro og inviterer beskueren til fordybelse (eller fortabelse) i havets brusende blå bølger. 

  Værket har givet Nørrebrogenserne muligheden for at falde i staver foran Vesterhavet midt på stenbroen.

  Ni Grønne Nuancer

  Ni Grønne Nuancer

  Hans E. Madsen
  Gammel Strand, November 2014 -

  ’Ni grønne nuancer’ er Hans E. Madsens lysværk på Gammel Strand, som blev indviet i november 2014. Værket dækker to flader på det ca. 4 meter høje hegn af hhv. 4,5 og 7,5 meter i bredden. 

  Det er bygget op i krydsfinérplader, som er bearbejdet til de buede former, og inde i hver bue sidder små LED lamper, der skaber de ni grønne nuancer, når mørket falder på.

  På Gammel Strand er der vokset en grøn hæk frem på byggepladsens hegn. Men det er ikke en helt almindelig hæk, den er nemlig lavet af lys. Hans E. Madsen har med værket ’9 grønne nuancer’ skabt en flot organisk trævæg, som bliver til en lysende hæk, når mørket falder på. 

  Værket giver hegnet, og pladsen foran, et liv efter mørkets frembrud og gør pladsen interessant, rar og indbydende på alle tider af døgnet.

  Seismic Wave

  Seismic Wave

  Carl Krull
  Øster Søgade, Juli 2015 -

  Carl Krull har skabt værket ’Seismic Wave’ på hegnet ude midt i Sortedamssøen. Værket er malet direkte på det 100 meter lange stykke hegn, og det blev indviet i juli 2015. 

  Carl Krulls værk ’Seismic Wave’ skaber med sit enkle organiske udtryk en optisk illusion på hegnet midt ude i Sortedamssøen. 

  Det 100 meter lange hegnsstykke vækkes således til live af de sort/hvide streger, som sætter hegnet i bevægelse og skaber forskellige billeder alt efter hvem, der ser.

  Værket giver de mange forbipasserende en ekstraordinær oplevelse, når de går og cykler forbi, eller når de sidder ved søen og nyder eftermiddagssolen.

  Speaking Labyrinth

  Speaking Labyrinth

  George Koutsouris
  Aksel Møllers Have, Juni 2015 -

  George Koutsouris har skabt værket ’Speaking Labyrinth’ som du siden juni 2015 har kunnet se og lytte til i Aksel Møllers Have. Værket består af plasticslanger, der er monteret på indersiden af i alt 31 meter hegn, og et maleri med talehuller på ydersiden.

  Med ‘Speaking Labyrinth’ udfordrer den græske lydkunstner George Koutsouris hegnets muligheder. Bag hegnet bugter en labyrint af plastikrør sig, og forbinder huller i hegnet på hver sin side af et hjørne i Aksel Møllers Have.

  På den måde drager værket en parallel til metroens tunneller under jorden, men gør det samtidig muligt at tale med sine venner rundt om hjørnet, uden at man kan se hinanden. Men det er ikke til at vide, hvor lyden kommer ud, så måske ender man med at tale med en fremmed person og får et helt nyt og uventet møde.

  Stairway

  Stairway

  Izabela Boloz
  Sønder Boulevard, Juni 2015 -

  ’Stairway’ er titlen på Izabela Boloz’ installation på Sønder Boulevard, som siden juni 2015 har indtaget både hegn og gade. Den trappelignende konstruktion er bygget i krydsfinér og har et samlet omfang på ca. 6X8 meter i byrummet, 5 meter i højden på hegnet, samt 60 cm i højden, hvor den er fritstående.

  ’Stairway’ er et byrumsmøbel, der udgår fra byggepladsens hegn. Den surrealistiske trappe, som bugter sig fra hegnet og ud i byrummet på Sønder Boulevard, integrerer sig på fineste vis i det sociale liv på stedet, ved at opfordre til både ophold og leg.

  Samtidig lyser trappens skarpe form og markante lyseblå farve op i byrummet, og der skabes en illusion af, at trappen vælter ud af hegnet, eller at den himmelblå trappe fører op til skyerne.

  Væsnet bag muren

  Væsnet bag muren

  VINTOR og CAOZ
  Sønder Boulevard, August 2014 – Januar 2015

  ’Væsnet bag muren’ stak lidt ud af hegnet på Sønder Boulevard fra august 2014-januar 2015. Det var ca. 3 meter bredt og 4 meter højt, og om aftenen kom der lys i øjnene, drevet af solceller monteret på hegnets top.

  På et skævt lille hjørne af hegnet på Sønder Boulevard fik man sig i efteråret 2014 noget af en overraskelse. Her væltede ’Væsnet bag muren’ ud af et flænset hul i hegnet. Med sine lysende røde øjne og det pelsede hoved og arme, fik væsnet en kort rædsel frem i de forbipasserende.

  Rædslen blev dog hurtigt afløst af smil, for det var et venligt væsen VINTOR og CAOZ havde vækket til live på hegnet. Værket løftede på finurlig og original vis et lille hjørne, der ellers nemt kunne overses.

  Den Kommercielle Hegnspæl

  Føtex - vinder af den Kommercielle Hegnspæl

  Udviklet af Kunde & Co.
  Trianglen
  Marts 2015

  Juryen sagde om reklamen:

  "Vinderen er på samme tid den mest æstetiske af de tre og dén, hvor budskab og udformning følges bedst ad. Med et enkelt greb og meget små virkemidler er der skabt en reklame, som skiller sig ud og drager folk hen til hegnet. Som et af jurymedlemmerne udtrykte det: "Hvis jeg skulle bo ved siden af en reklame, skulle det være Føtex!"

  Føtex lancerede i 2015 ”Føtex Food”, en mindre butik dedikeret til mad med fokus på friske råvarer og en god kvalitetsoplevelse for alle.

  I forbindelse med åbningen af deres nye Føtex Food butik på Østerbro, fik de lavet en kampagne til Byens Hegn som bestod af en rå baggrund af krydsfiner med budskabet ”Nu åbner en ny frisk butik” skrevet med kunstgræs. Det gav et organisk udtryk og ansporerede de forbipasserende til at røre ved reklamen.

  Fanta fotobombe af Isobar

  Udviklet af Isobar
  Rådhuspladsen
  Juli - august 2015

  Med denne kampagne ønskede Fanta at aktivere deres målgruppe, teenagerne, gennem en engagerende og interaktiv kampagne.

  Kampagnen gik ud på at tage et billede med sin mobiltelefon med hashtagget #fantafotobombe. Alle der ’fotobombede’ og postede deres billede på nettet kom direkte op på digitalskærmen ved Rådhuspladsen. Samtidig med at det gjorde reklamen aktiv, var det også en måde at sprede kampagnen på - fra fysisk reklame på Rådhuspladsen til digital kampagne på internettet.

  Stark

  Udviklet af Marketsquare
  Gl. Strand, Vibenhus Runddel, Trianglen, Vasbygade
  November – december 2014

  I 2013 skabte Marketsquare kommunikationskonceptet ”Do not handle with care” for Stark. Til kampagnen på Byens Hegn blev konceptet testet i praksis. Kampagnen bestod af små action-packed film lavet til YouTube og til reklamepladser i bymiljøet. Samtidig blev der ophængt arbejdstøj fra Stark på reklamen på Byens Hegn.

  Ved at hænge tøjet op på Byens Hegn forsøgte Stark ikke alene at bevise, at arbejdstøjets slidstyrke er i absolut topklasse, de gav samtidig reklamen en ny dimension i form af en interaktiv 3D oplevelse. Der blev ophængt sko, jakker, huer, handsker mm. fra Stark på hegnet.